Március 15.

2024.03.14. 20:25

Olyan hazát adjunk át unokáinknak, ami szabadsággal teli – Kőszegen Soltész Miklós volt az ünnepi szónok - fotók

Kőszegen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 176. évfordulója alkalmából rendezett műsor szónoka.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A Jurisics-vár Lovagtermében arról az időszakról adott kitekintést, amikor átfordult a forradalom szabadságharccá. Kitért ennek következményeire nemzetünkre, az itt élő nemzetiségekre és Európára nézve.

A forradalom vértelenül kezdődött, mondta, majd kiemelte a Habsburg-birodalom akkori császárát, V. Ferdinándot, aki egyben magyar apostoli király is volt, és akit 1848 decemberében a bécsiek fosztották meg a tróntól, a császárságtól. 1848 áprilisában, a forradalom után az uralkodó kinevezte a magyar független kormányt, élére Batthyány grófot. Első hadügyminiszterként Mészáros Lázárt, császári-királyi vezérőrnagyot. 

Szintén az uralkodó parancsára a császári-királyi hadsereg katonái felesküdtek a magyar Alkotmányra, idézte fel. Kiemelte azt is, hogy a bécsi udvar cselszövésével, valószínűleg az uralkodó megkerülésével Jellasics horvát bánt Magyarország ellen küldték. A támadás a több száz éves együttműködés után szembeállította a nemzetiségeket és a magyar népet. – Forradalmunk és szabadságharcunk sok szép történése és sok szomorú eseménye is volt – mondta, majd egy kőszegi vonatkozásút említett: a Peresznye – Salamonfa melletti csatából horvát származású katonákat hurcoltak a városba, és több mint negyven embert kivégeztek.

Ma a világban ugyanez történik: birodalmi központok egymásnak ugrasztanak népeket, nemzeteket, és ennek következményeként tízezrek, százezrek halnak meg ártatlanul, mondta.

Az emlékezés, az ünnep üzenetét úgy foglalta össze: felelősek vagyunk eleink küzdelméért, véráldozatáért is. Ugyanígy felelősek a fiatalokért, akiket nevelünk, gyermekeinkért, unokáinkért, hogy olyan hazát tudjunk átadni nekik, ami szabadsággal teli.

A nemzeti ünnep előestéjén a városi Művészeti Szemle gálájával, díjkiosztóval folytatódott a program. Százegy produkciót láthatott a zsűri és az érdeklődők a szemle négy napja alatt. Öt oklevél, 13 bronz, harminc ezüst, 33 arany és húsz kiemelt arany minősítés született. A közönség csütörtök este a kiemelkedő előadásokból kapott ízelőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában