Böjt

2024.03.18. 14:00

Ön tudja, hogy miért takarja lila lepel a kereszteket? - Utánajártunk

A hagyományt nem ismerők számára furcsa lehet a látvány: több vasi településen lila lepel borítja a köztéri kereszteket. Nem kell megijedni: nem sérültek, de még csak nem is fáznak.

Cseh-Egyed Bernadett

Szentpéterfa irányába autózva készült a fotónk, de Vas vármegye több Pinka menti településén is a mai napig él a hagyomány: nagypéntekig lila lepel takarja a katolikus jelképeket, többek között az út menti kereszteket. 

Forrás: Cseh Gábor

- Eredendően nagyböjt ötödik vasárnapján, azaz fekete vasárnap takarják le az oltárokat, képeket és a feszületeket, de egyes vidékeken ezt már a nagyböjt elején megteszik. A hagyomány alapvető célja, hogy erősítse bennünk a húsvétvasárnap iránti vágyat - tudjuk meg Köbli Tamás szentpéterfai plébánostól. Hozzáteszi: a kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma a kereszt, Krisztus áldozatára emlékeztet. - A mindennapi életünkből ismerjük az érzést: amit régen láttunk, arra nagyon vágyunk. Valahogy így van ez a letakart feszülettel is. Amikor nagypénteken ünnepélyesen levesszük a leplet, újra felfedezzük a megváltottságunk értékét - fogalmaz.  

Köbli Tamás emlékeztet: a böjt arra tanít, hogy még jobban és még mélyebben megértsük, Isten mennyire szeret bennünket, hogy az Istennek semmise drága az emberért - odaadja értünk a számára legdrágábbat, a fiát, Jézus Krisztust. A nagypéntek Isten szeretetének a diadala. A lila pedig a nagyböjt liturgikus színe, ami a készületi bűnbánati időszakok színe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában