Hallgassa meg!

2024.03.29. 17:30

Pedagógus vér folyik az ereiben - Cooper-Hollósy Ilona tanítóval beszélgettünk

Az Oladi Általános iskolában tanító Cooper-Hollósy Ilona családjában szinte mindenki a testnevelőtanári pályát választotta. Többek között erről, valamint a Játékos sportversenyeken elért első helyezésről is szó esett a vele készített Podcast-beszélgetésünkben.

Horváth Zoltán Szabolcs

- Egy fantasztikus élménnyel gazdagodtunk mindannyian: a gyerekek, a szülők, a felkészítő testnevelők és a kollégák is. Ez az országos bajnoki cím óriási dicsőség az Oladi Általános Iskolának. Nagyon jó érzés volt szombathelyinek lenni Kiskunhalason, ugyanis a dobogó második fokára a Derkovits, míg a harmadikra a Zrínyi állhatott fel. Ez egyértelműen sporttörténelmi dolog volt a Játékos sportversenyek diákolimpiájának történetében - kezdte a visszaemlékezést az Oladi-iskola testnevelés-angol szakos pedagógusa. Hozzátette: eddig lényegében a sulijuk a két tanítási nyelvű oktatásáról volt ismert, most viszont már a sport is egyértelműen felkerült erre a palettára.

- Korábban a korcsolyasportnak voltak nálunk komoly hagyományai, amiben országos bajnoki címekkel, dobogós helyezésekkel is dicsekedhettünk. A Játékos sportversenyben persze ez a legnagyobb sikerünk, mivel eddig egy megyei bronzérem emelkedett ki az eredményeink közül. Minden éveben nagyon készültünk erre, de ez az esztendő tényleg kiemelkedőre sikeredett. Érkezett hozzánk egy új testnevelő Gubián Tamás személyében, aki egy kiváló pedagógus. Ő a Zrínyiből jött hozzánk, ahol Vadász Gáborral sikert sikerre halmoztak. Tamás egy újabb nagy lendületet hozott nálunk is, ami végül az országos aranyéremben csúcsosodott ki – fogalmazott Cooper-Hollósy Ilona, aki kiemelte: az iskolájuk az utóbbi 5-6 éveben a labdajátékokban is jeleskedett. Kosárlabdázásban és futsalban is értek el komoly sikereket. Véleménye szerint a mindennapos testnevelés bevezetése rendkívül jó hatással volt a sporteredményeikre is.

- Sajnos továbbra sincs saját tornatermünk. Ami van, azon a középiskolával osztozunk. Így hol az aulában, hol az udvaron gyakoroltunk a gyerekekkel. De a nem éppen ideális infrastruktúra ide, avagy oda, a szülők segítségével mindent meg tudtunk oldani. Remek közösség jött össze. Kiskunhalason és előtte Törökbálinton is parádés szurkolást kaptunk. Szeptember és március között hozták-vitték a gyerekeket a felkészülés során és lényegében „tűzben” is tartották őket. Le a kalappal előttük – mondta a testnevelő. Elmondása szerint ez a siker hatalmas lendületet adhat nekik a jövőre nézve. A gyerekek számára pedig igen nagy motivációt jelenthet az a kihívás, amit majd a csapatba kerülés állít eléjük.

- Nagyon fontos számunkra ez a kiugró sportsiker, de úgy gondolom, hogy az Oladi-iskola vonzerejét a továbbiakban is inkább az angol nyelv kiemelkedő szintű oktatása jelenti majd. A sport pedig egy izgalmas és fontos kiegészítése lehet ennek, bár biztosan sokak számára ez egy rendkívül pozitív plusz lehetőséget adhat majd – fogalmazott az Oladi-iskola pedagógusa, aki egy olyan családban nőtt fel, ahol a sport és a tanítás kéz a kézben járt.

- Szüleim, Hollósy Tibor és Hollósyné Tiborné testnevelő tanárok voltak, 40 éven át tanítottak, edzősködtek. Mindketten Unger-díjas pedagógusok. Bátran és büszkén mondom, hogy nekem ők a példaképeim. A húgommal és a bátyámmal együtt azért lettünk azok, akik vagyunk, mert olyan nevelést és erkölcsi értékeket kaptunk tőlük, amit nem cserélnénk el senkivel. Kriszti amúgy a Zrínyiben testnevelő. Ha a család összeül, akkor tudunk a sportról, a tanításról és világ dolgairól beszélgetni. Lényegében bármilyen kérdés felmerül bennünk, arra édesapánktól és édesanyánktól megkapjuk a választ – engedett rövid betekintést a családjuk mindennapjaiba a tanárnő, aki amúgy profi kosarasként bajnoki címet is szerzett a PVSK csapatával.

- Tízéves koromban kezdtem el kosarazni, de közben atletizáltam is. Ez a két sportág volt a szívem csücske. Aztán végül az előbbi mellett döntöttem és nem bántam meg, mert korosztályos válogatott lehettem egészen a felnőtt koromig, amikor Pécsre kerültem, ahol Rátgéber László keze alatt játszhattam. Talán 1995-ben volt az, hogy bajnokcsapat tagja lehettem a mecsekaljaiakkal. Ezt követően az egyetemi tanulmányaimat már az Egyesült Államokban végeztem. A kikerülésemben nagy segítségemre volt Martin Benzoni atya, aki még Szombathelyen tanított. Neki örök hálával tartozom. Az USA-ban végeztem testnevelő szakon és közben pedig kosaraztam és atletizáltam – emlékezett vissza azokra az időkre Cooper-Hollósy Ilona, amikor a tanulás mellett még ő is aktívan sportolt. Az óceán túloldalán töltött időszakban lett hatalmas amerikaifoci-rajongó. Olyannyira, hogy még napjainkban is képes éjjel 2 órakor felkelni egy-egy nagyobb rangadó kedvéért, még annak ellenére is, hogy nagy kedvence, Peyton Manning már visszavonult a játéktól. Hazatérve aztán megpróbálja hasznosítani, munkájába beintegrálni az Egyesült Államokban látott, tanult dolgokat.

- Az USA-ban lényegében a különböző iskolai bajnokságoknak óriási a népszerűségük, jelentőségük. Ehhez persze adottak az infrastrukturális feltételek is. Szerintem nagyon sok idő kell ahhoz, hogy a nyomukba érjünk, de a mindennapos testnevelés bevezetése jó kezdeményezésnek tűnik. Ráadásul délutánonként sok gyerkőc egyesületben is sportol. Ha a táplálkozásra is megfelelően odafigyelnek, akkor ez biztosan komoly eredményeket hozhat – zárta szavait az Oladi-iskola pedagógusa, aki amúgy nagy rajongója a Falco kosarasainak, valamint a Hali futsalosainak. Ha csak teheti, mindkét gárda mérkőzésein a helyszínen szurkol. Külön örül annak, hogy mindkét együttes a legjobbnak számít Magyarországon, ami bajnoki címekben és kupasikerekben is megnyilvánul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában