Távol kell tartani a vádászoktól

2024.03.11. 11:44

Szabályos híresség lett - Megkülönböztető jelzést kaphat Bambino, a szelíd bucsui őz

Ugyan az ösztönök bizonyos szintig védelmet jelentenek a bucsui Magyar Péteréknél felnevelt őzike számára, a „gazdi” ezerrel gondolkodik azon, hogy miként tudná a vadászoktól is távol tartani kedvencét.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Cseh Gábor

Ahogy korábban megírtuk, Bambinót pár napos korában fogadta örökbe a Magyar család, mára pedig már szépen fel is nőtt az őzike. Szabadon járhat-kelhet a környéken, így viszont felmerült a kérdés, hogy nem tartanak-e attól, hogy a vadászok könnyen kilőhetik a szelíd állatot.

- Megfigyelhető, hogy Bambino minket megismer, és tényleg odajön hozzánk, ám az idegenekkel bizalmatlan, első sorban a szagok alapján azonosítja be az embereket. Hasonló a helyzet a kutyákkal is: a „testvérében”, Zsebiben maximálisan megbízik, a többi ebtől viszont távol tartja magát – kezdte a friss helyzetjelentést Magyar Péter, aki hozzátette: Őzikéjük lényegében jó 2-3 hónapja szabadon „bandázhat” a környéken élő őzekkel, és tőlük rengeteg olyan dolgot tanulhat meg, ami fontos lehet az életben maradása szempontjából.

Forrás: VN

- Szinte naponta jönnek vele el a házunkig az újdonsült haverjai, akik lényegében befogadták a csapatukba. Ettől függetlenül természetesen féltem Bambinót. Nyakörvet nem szeretnék rárakni, mert az beakadhatna a sűrű növényzetbe, így arra jutottam, hogy majd az agancsára teszek valami olyan jelzést, amit a vadászok könnyen észre vehetnek. Talán majd befújom élénk festékkel az agancsot, vagy húzok rá egy színes gumigyűrűt. Persze csak olyan megoldás jöhet számításba, ami nem zavarja semmilyen szempontból sem a kis állatot – fogalmazott Magyar Péter, aki még arról is beszámolt, hogy szabályos híresség lett Bucsu környékén Bambino: rengetegen jelezték, hogy szeretnék megnézni, megsimogatni. Erre leginkább szombatonként van lehetőség, mert azt a napot általában a gazdájával tölti a kis őz, azaz mindenhova követi őt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában