Az ember szabad és felelős erkölcsi cselekvő

2024.03.15. 16:07

Vépen is fejet hajtottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt - fotók

A művelődési házban a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola műsorával kezdődött a március 15-i ünnepség. A zenei betétekkel tűzdelt, pergő ütemű előadásban a gyerekek felelevenítették a forradalmi események láncolatát, a márciusi ifjak hazájukért és a szabadságért való kiállását és történetük folytatását is.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

„Az embert nem a gondolatai teszik naggyá, hanem az összhang, ami a szavai és tettei között van” – ezt választotta beszédének vezérgondolatául Kovács Péter polgármester, majd különleges párost említett a hiteles 48-as személyiségek sorában: Görgei Artúr tábornokról szólt, párhuzamba állítva Semmelweis Ignáccal. – Görgei volt a szabadságharc legtehetségesebb és legnagyobb hatású tábornoka. Valóságos katonai zseni, aki a legkevésbé sem csak szónokolt a bátorságról és a hősiességről, hanem tett is érte, állította. Görgei végül Semmelweis felfedezésének – a klórmeszes fertőtlenítés jelentősége – és állhatatosságának köszönhetően meggyógyult, miután Komáromnál halálos sebet kapott. Lékelt koponyával végig tudta harcolni a szabadságharcot, így ruházhatta rá a teljhatalmat Kossuth Lajos, így tehette le a fegyvert a cári seregek előtt Világosnál, és így válhatott a magyar történelem talán legvitatottabb hősévé, Semmelweis pedig 1848/49 minden bizonnyal legtitkosabb mellékszereplőjévé.

Mit olvashatunk ki az 1848/49-es hősök, szereplők jelleméből? Milyen üzenetet hordoz számunkra a hitelességük? – kérdezte. Arra oktat, hogy az egyéni tettek nem önmagukban állnak, hanem szövevényesen formálják mások, az egész közösség, az egész nemzet életét. Ma, a tömegdemokráciák korában úgy érezhetjük, hogy megszűnik egyéni felelősségérzetünk is. Ezzel szemben Széchenyi, Batthyány, Petőfi vagy éppen Görgei és Semmelweis példája éppen azt mutatja, hogy az ember szabad és felelős erkölcsi cselekvő, mutatott rá Kovács Péter.

20240315_marc15vep_vep_ut (59)
Fotó: Unger Tamás

Vép önkormányzata minden évben a Vép Városért kitüntetésben részesíti azokat, akik munkájukkal több éven át hozzájárulnak a város fejlődőséhez. Az idén Révi Renáta, Baráth Péter, Németh Attila, Tancsics József János és Tolnai Zsolt (posztumusz) kaptak érdemérmet. Az ő tiszteletükre szólt a Vépi Himnusz. Az ünnepséget a templomkertben koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában