Kapitális

2024.04.09. 11:30

Ember nagyságú hal a horgon - Csaknem kétméteres harcsát fogtak Csepregen

Kapitális, ember nagyságú, 198 centiméter hosszú, 55 kilogrammos halat fogott ki a Bene-hegyi tóból Poór Attila. Az állatot a mérlegelés, fotózás után visszaengedték a csepregi tóba.

Horváth László

Rá sem lehet ismerni a csepregi Bene-hegyi tóra. Az elmúlt hónapokban – miután a Pócza-család birtokába került – felújították, rendbe tették a partot, stégeket, faházakat, árusítóhelyeket, apartmanokat alakítottak ki.

csepregi
Poór Attila, úgy tervezi visszatér még a csepregi tóra kifogni a „Moby Dicket” 
Forrás: Bene-hegyi tó közösségi oldal

A csepregi tavon március közepétől lehet újra horgászni. Már ebben az eltelt pár hétben olyan nagy lett a forgalom, hogy vannak, akiknek várakozniuk kell. 

A soproni Poór Attila, az elmúlt hétvégén a székesfehérvéri, kapuvári barátaival érkezett Csepregre. Ketten harcsára mentek, harmadik társuk pedig pontyra. Pénteken éjszaka kisebb, 10 kilogramm körüli fogásuk volt. A szombat délelőtti verőfényes napsütés meghozta az igazán áhított sikert.

- Fél egy óra tájban kapást jelzett a bot – mondta Poór Attila. – A szerelék a parttól 180 méterre lehetett. A halat úgy negyedórás fárasztás után tudtam kihozni a partra. Csónakra most nem volt szükség. A harcsát, egy különleges eszközzel mértük le. A súlya 55 kilogramm volt. A hosszát úgy becsültük meg, hogy mellé feküdtem. Így jött a 198 centiméter. A fotózás után a harcsát óvatosan visszatettük a vízbe. A sekély részeken, egy darabon elkísértem, vízzel locsoltam. Aztán, amikor mélyült a tó, egy nagy csapás kíséretében eltűnt.

Poór Attila tavaly nyár óta horgászik harccsára. Háromnegyed év sem telt el, máris meglett a kapitális fogása. Biztos abban, hogy visszatér Csepregre, hiszen élnek a tóban még hasonló méretű halak.

- A nyitás előtti próbahorgászaton egy ennél is nagyobb hal akadt a horogra – mesélte Pócza Zsolt, a tavat üzemeltető család nevében. – Öt órán keresztül fárasztották a helyi „Moby Dicket”. A véget nem érő harcnak tűnő küzdelem közben besötétedett, így horgászainkkal közösen arra a döntésre jutottunk, hogy az állat védelme érdekében elengedjük. Tóból hal még nem ment ki, minden bizonnyal valakinek sikerül kifognia majd a 100 kilogrammra és 3 méteresre becsült példányt is. Fontos tudnivaló, hogy tavunk sporthorgász tó, így a kifogott halakat, az adatok dokumentálása után vissza kell engedni.

Megtudtuk, a tóra vasiak mellett Tatabányáról, Sopronból, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról is érkeznek horgászok. S végezetül legyen még egy kedvcsináló adat. Tavaly ősszel egy 60 kilogramm súlyú harcsa töltött rövid időt a parton. Aztán ki tudja, mekkora példányokat rejt még a víz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában