Választás 2024

2024.04.23. 17:30

Az Éljen Szombathely Egyesület és az Agora plakátjait Ön szerint meg lehet különböztetni?

Az Éljen Szombathely Egyesület (ÉSZ) arculati elemei láthatók az Agora plakátjain – hívta fel a figyelmet dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mindez közpénzből történik.

Tömböly Ágnes

Az Éljen Szombathely Egyesület és az Agora Savaria NKft. plakátjai egymás mellett

Fotó: VN-grafika

A szombathelyi Emlékmű, székesegyház és víztorony körvonala látszik az Agora Savaria Nkft. óriásplakátjain, hirdetésein. Az arculati elem azonban az Éljen Szombathely Egyesület honlapján is megtalálható – mutatott rá legutóbbi videó bejegyzésében dr. Szendrő-Németh Tamás.

Megnéztük az ÉSZ weblapját, azt utoljára 2023. április 12-én frissítették, a jellegzetes grafikát a politikai tevékenységet folytató, az idei választáson polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket is indító szervezet már akkor használta.

Nemrég Horváth Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője, az Agora Savaria NKft. felügyelőbizottsági tagja hangsúlyozta egy videóban: 

Nemény András szocialista polgármesternek valamiért fontos lett az itt élők identitásával foglalkozni a választások évében. Az Agorán keresztül csaknem 16 millió forintot költ el minderre.

A képviselő úgy fogalmazott akkor: „Felháborító, hogy miközben az Agora milliókat költ felesleges hirdetésekre, a felsőcsatári üdülővel nem történik semmi”.

Azt már lapunk teszi hozzá: a Szova Nzrt. ugyancsak az ÉSZ és az Agora által is használt arculati elemekkel jelentetett meg hirdetéseket az egyik nemzetközi élelmiszer-üzletlánc szombathelyi boltjaiban a pénztáraknál. A hirdetésen a város címere is rajta van.  

ÉSZ
A Szova hirdetése az egyik kereskedelmi lánc kasszájánál: a jellegzetes grafika itt is látható
Fotó: VN

A 100 százalékosan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság által közölt dokumentumból tudtuk meg: a tulajdonossal (az önkormányzattal – a szerk.) folytatott egyeztetés alapján a Szova Nzrt. 2024. évi marketing költségvetése 35 millió forint. Abból 10 millió forint a tavaly október közgyűlési döntés alapján „a szombathelyi identitást erősítő kampány” megvalósítását szolgálja. 

Nem ütközik jogszabályba? 

Nincs itt semmi látnivaló, gondolhatnánk, ám időközben a szombathelyi köztereken megjelentek az ÉSZ választási plakátjai is: ember legyen most a talpán, aki megkülönbözteti a politikai célokat szolgáló és a közpénzből fizetett hirdetéseket egymástól.

Éljen Szombathely
Az Éljen Szombathely Egyesület óriásplakátja közelről, kiadója az egyesület elnöke

Nem csoda, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás is aggodalmának adott hangot az Agora-plakátok kapcsán, s a város jegyzőjéhez, dr. Károlyi Ákoshoz fordult.

Kérem szíveskedjen kivizsgálni, hogy nem ütközik-e jogszabályba a közpénzből készült plakátokon egy politikai szervezet logóinak és arculatának a népszerűsítése, és összemosása a város címerével, különös tekintettel a kampányidőszakban? Kérem szíveskedjen azt is kivizsgálni, és tájékoztatni arról, hogy kinek a döntése alapján készültek az agorasavaria által kihelyezett plakátok az Éljen Szombathely arculatával teljesen megegyezően?

– írta levelében dr. Szendrő-Németh Tamás.

Kérdéseinkkel mi is megkerestük Horváth Zoltánt, az Agora ügyvezető igazgatóját. Megkérdeztük: utasításra használták-e az ÉSZ arculati elemeit, illetve hogy ügyvezetőként jóváhagyta-e a hirdetéseket megjelenésük előtt. Ha választ kapunk, közöljük. 

Azt, hogy milyen észrevételeket tett még dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger az Agora- és ÉSZ-plakátokkal kapcsolatosan, megnézheti itt  a videójában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában