Helyi közélet

2024.04.23. 18:41

Megdöbbentő! Szombathelyen 144 komfort nélküli önkormányzati bérlakás van

Szombathelyen jelenleg 144 komfort nélküli önkormányzati bérlakást tartanak nyilván, de abból 29 üres - tudtuk meg Czeglédy Csabától, a szombathelyi közgyűlés szociális és lakás bizottságának elnökétől. Mutatjuk kérdéseinkre adott válaszát.

Tömböly Ágnes

Ebben a társasházban van a komfort nélküli önkormányzati bérlakás, amire Pehi Orsolya felhívta a figyelmet

Fotó: VN-archív

Nagy érdeklődést váltott ki olvasóink körében: Pehi Orsolya, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje egy szombathelyi önkormányzati bérlakásról osztott meg Facebook-posztot, amiben közölte: embertelen körülmények között él egy idős asszony. 

A szombathelyi önkormányzati bérlakás udvari illemhelye
Fotó: VN/Facebook

A szombathelyi bérlővel mi is beszéltünk, megosztotta lapunkkal, hogy az egy szoba-konyhás ingatlanban, amióta nyugdíjas, egy lavórban mosdik, korábban munkahelyén zuhanyzott le minden nap. Beszélt arról is, hogy tavaly ősszel udvari vécéjénél patkányok jártak, azok sorsát végül ő maga pecsételte meg. 

Kérdésekkel fordultunk a városházához, Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés szociális és bizottságának elnöke válaszolt megkeresésünkre.  

" Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában - a Szova Zrt.-vel együtt – 2.146 önkormányzati lakás áll. Ebből jelenleg 144 komfort nélküli, de 29 üres. Az üres komfort nélküli lakásokat már nem jelöli ki az általam vezetett bizottság, ugyanis a városvezetéssel egyetértésben azt az álláspontot alakítottam ki, hogy komfort nélküli lakásokba nem költöztetünk szombathelyieket. 

Továbbá javaslatomra a mostani önkormányzati ciklus elején három olyan önkormányzati bérház szanálásáról döntöttünk, amelyekben csak komfort nélküli lakások vannak. Ezek közül kettőből minden lakót átköltöztettünk, a harmadik esetében pedig további kettő lakásból tudtuk eddig átköltöztetni a lakókat. Ezzel párhuzamosan egy negyedik bérházból való átköltöztetést is megkezdtük. Az elmúlt négy és fél évben összesen 24 komfort nélküli önkormányzati lakást szanáltunk. Összesen 18 bérlő vagy lakáshasználó költözhetett át a komfort nélküli lakásokból magasabb komfortfokozatú lakásokba. A bérlők száma nem azonos az adott lakásokban élők számával" - közölte kérdéseinkre Czeglédy Csaba.

© Cseh Gábor
Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés szociális és lakás bizottságának elnöke
Fotó: © Cseh Gábor

A szombathelyi szocális és lakás bizottság elnöke válaszában kitért arra is: "Sajnos, a komfort nélküli lakások többségében műszaki okokból nem alakítható ki fürdőszoba, wc, hogy csak egy példát említsek: egy 22 négyzetméteres lakásban nincsen erre elég hely. 

Ennek ellenére 2019 ősze óta 30 komfort nélküli önkormányzati bérlakásban alakítottunk ki fürdőt, wc-t, azaz emeltük meg ezen lakások komfortfokozatát, ezzel együtt a lakbér összegét.

A bizottság elnökeként egyedi ügyben tájékoztatást nem adhatok, azonban általánosságban elmondhatom, hogy minden komfort nélküli lakásban - ha erre kérést kapunk - megvizsgáljuk, hogy lehetséges-e komfortfokozatot emelni.

 Azonban arra is rá kell mutatnom, hogy a komfort nélküli önkormányzati bérlakások havi lakbére átlagosan 6.000-10.000 forint, és annak a bérlőnek, lakáshasználónak, akinek jár lakbértámogatás – és ezt igényli is –, kevesebb, mint 2.000 forintot kell fizetnie havonta. Szombathelyen gyakorlatilag 2008 óta nem volt lakbéremelés.

 Az önkormányzati komfort nélküli lakásokban élők döntő többsége vagy nem tud, vagy nem akar havi 10.000 forintnál több lakbért fizetni, ennyi pénzért viszont nem tud önkormányzatunk komfortosabb lakásokat biztosítani" - olvasható Czeglédy Csaba válaszában. Úgy folytatta: 

Arra is felhívom a figyelmet, hogy többen azért kaptak komfort nélküli lakást, mert a korábbi önkormányzati komfortos, összkomfortos lakásukban hatalmas tartozást halmoztak fel, azonban évtizedek óta az a gyakorlat városunkban, hogy ezen személyek, családok nem az utcára vagy a hajléktalanszállóra kerülnek, hanem szociális lakáshasználóként komfort nélküli lakásokat kapnak.

- közölte a bizottsági elnök. Hozzátette: 

El szoktam mondani, hogy a mérleg egyik serpenyőjében a nem ideális lakhatási körülmények vannak, a másik serpenyőben viszont a nagyon kedvező összegű havi lakbér. Jelenleg 250-nél többen várnak lakhatási krízishelyzetük miatt önkormányzati bérlakásra, közülük többen, bármilyen lakást elfogadnának.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mindenkinek segítsünk" - zárta gondolatsorát Czeglédy Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában