Rekordmennyiség

2024.04.08. 19:00

Most csuka érkezett a vasi vizekbe - Fontos, hogy szakszerűen telepítsék

A nagyarányú tavaszi pontytelepítés és az eddigi, rekordmennyiségű ragadozó (csuka és süllő) után csukaivadékokkal gazdagodtak a vasi vizek.

Vaol.hu

Csukatelepítés Vasban

Forrás: VN/VasiVizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halőrei a Halászmester Kft. újperinti telephelyéről származó előnevelt csukákat Balassa Péter ügyvezető segítségével befogták, majd a számolást követően oxigénnel fújt műanyag zsákokba terelték őket a szállítás idejére. A halőrök szűrőkben osztották szét a mennyiséget az egyes vízterületekre: a Csörnöc–Herpenyő szakaszra négyezer, a Marcal folyó Boba és Mersevát közti szakaszára háromezer, a Cinca-patakba, a Kodó-patakba és a pinkamindszenti C&R horgásztóba pedig ezer-ezer darab került. – Gyakran vitatott az előnevelt csukák megmaradásának aránya, ami a telepített víz plankton- és békéshalivadékellátottsága mellett az időjárástól és a telepítés szakszerűségétől és több környezeti tényezőtől függően változhat – mondta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Hozzátette: a körülmények hatására vízterületenként, illetve évenként is jelentős eltérések tapasztalhatók az előnevelt haltelepítéseket követően, ennek ellenére elkötelezettek a természetes vízfolyások halállományának fenntartásában és fejlesztésében. Így a pénzügyi és beszerzési lehetőségektől függően – összhangban a vízterületek halgazdálkodási tervével – próbálják azok minél változatosabb telepítését biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában