Rendhagyó az idei alkalom

2024.05.25. 10:32

A barátság és az összetartozás ünnepe – Az idén 25 éves Bozsok és Zetelaka között a testvérkapcsolat - fotók

A 15. Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozót rendezik péntektől vasárnapig. Rendhagyó az idei alkalom, hiszen 25 éve testvértelepülése Bozsoknak az erdélyi Zetelaka. Péntek este ezt ünnepelték a sportpályán.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Dr. Székely János megyés püspök tartott tábori misét – ahogy a házigazda önkormányzat nevében Darabosné Karba Katalin mondta: „megalapozta, hogy összetartozunk határon innen és túl, Bozsokon és a Hegyalján.”

A jubileumi műsor elején felhangzott az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dala, a rendezvénysátorban összegyűltek együtt énekelték a magyar és a székely himnuszt.

Két kislány barátságával kezdődött a kapcsolat, és az elmúlt 25 évben több száz ember barátságává nőtte ki magát. Zetelaki barátaikhoz, a bozsokiakhoz és a vendégekhez szólva Banga Anikó polgármester úgy fogalmazott: „Egy nagy család tagjai vagyunk. Ugyanakkor a családi kötelékek csak akkor maradnak erősek, ha törődünk velük. Bozsok és Zetelaka együttműködését ez határozza meg – majd megköszönte mindenkinek a fáradozását, akik tesznek a kapcsolatért. Két közösséget külön is kiemelt: a Zetelaki Férfikórust és a Bozsoki Kökörcsin Egyesületet. Képviselőik, Jakócs Zoltán kántor, illetve Frank-Sziklai Márta is köszöntőt mondtak a színpadon.

A férfikórus vezetője ünnepi beszédében megköszönte, hogy összehozta őket az Isten a lelkes bozsoki közösséggel és hitet tett amellett, hogy továbbra is éltetik, táplálják a kapcsolatot, hiszen szükségük van egymásra. Az éneklés szerepét is kiemelte:” Ha nem tudunk, tanuljunk, ha tudunk, tanítsunk énekelni, mert a világban az egyetlen a magyar nemzet, amely dalban ki tudja fejezni szomorúságát, bánatát, örömét, vígságát.” Frank-Sziklai Márta azt emelte ki: kapcsolatuk nem csupán protokolláris, hanem élő, rengeteg szállal összefűzött. Megköszönte minden bozsokinak, hogy együtt készültek idén is a szép találkozóra.

Banga Anikó és Jakócs Zoltán együtt kötötték fel az összetartozást jelképező szalagot a székely zászlóra. Utána a zetelaki küldöttség minden tagját a színpadra hívták a házigazdák: emlékbe kitűzőt ajándékoztak nekik.

Dalos találkozóval folytatódott az este: a Bozsoki Dalárda kezdte az sort, műsorukat a Boglya Népzenei Együttes kísérte, a szomszéd települések kórusai folytatták – a kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör, a Bucsui Békaszeri Vadvirágok Népdalkör, a Perenyei Férfi Népdalkör, a kőszegszerdahelyi Flórián Tűzoltó Énekkar, KKBT – Kőszegi Cimborák, és a Zetelaki Férfikórus zárta. Regős-Foki Veronika és Hertelendy Attila színművészek operettslágereket énekeltek. Nóta- és dalversennyel, szabad nótázással ért véget az éjszaka.

Szombaton 15 órától 19.30-ig gyermekprogramok lesznek a sportpályán. 15 órakor kalapos királyt választanak. Vasárnap 9 órakor szentmisével kezdődik a nap a Szent Anna templomban, majd hősök napi és nemzeti összetartozás napi megemlékezés lesz a Millenniumi emlékműnél; 14 órakor vezetett túra indul a Kalapos-kőhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában