A Csillagok háborújától a művészi aktképekig

2024.05.25. 07:00

Déri Norbert fotóművész tárlata Legyetek szeretettel! címmel a Savaria Moziban - fotó

A Csillagok háborúja filmek újrajátszásától a szőllősi plébánia közösségén át a művészi aktokig jutottunk a tárlatvezetésben, amit Déri Norbert fotóművésztől kértünk annak apropóján, hogy június elejéig látható a Legyetek szeretettel! kiállítása az Agora Savaria Mozi aulájában.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A címről szólva Déri Norbert elmesélte: a „Legyetek szeretettel üdvözölve” Boldog Brenner János, a meggyilkolt rábakethelyi káplán köszöntése volt, így üdvözölte a híveket a misék előtt. Ez a „Legyetek szeretettel” az ő életpályáját idézi fel.

- Elég későn, felnőttkorban kapcsolódtam a valláshoz, így nagyon megbecsülöm, átérzem, mennyire fontos a hit – mondta. – Gyerekkoromban sokat játszottunk a Brenner villa környékén, mikor még nem volt kaszinó, aztán 2011-ben egy népszámlálás alkalmával megkaptam azt a területet, ahol a mártírpap testvére, Brenner József él, találkozhattam vele, sokat beszélgettünk. Akkor ráébredtem, hogy van itt egy vértanú, aki az életét áldozta a hitéért. 1957-ben zajlott az ’56-os üldözés, ő motorral járta a falvakat, Rábakethelyen káplánként maga köré gyűjtötte a fiatalokat. 1957. december 15-ére virradó éjszaka különös, máig nem tisztázott körülmények között 32 késszúrással brutálisan megölték. Ennek tiszteletére hoztam a kiállításomra 32 táblát képekkel. A felkérés Kozma Gábortól érkezett, akinek a Záridő fotótárlat sorozatban ez az ötödik rendezése itt az Agora Savaria Moziban. 2023 novemberében tönkrement a számítógépem háttértárolója, odalett rengeteg képem és videóm, ami maradt, abból válogattuk ezt az anyagot. Nehéz volt kiválasztani a sok kedvesből a legkedvesebb képeket. Először százra szűkítettük a kört, abból szűrtük ki a tárlatra kerülőket.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Az alkotót arra kértük, hogy a legkedvesebb fotóit mutassa meg. Ezek között az elsőn Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áll a középpontban. – 2011-ben jutottam el a szőllősi plébániára, azóta tagja vagyok a közösségnek, és ott vagyok egyházközösségi képviselő is. Szabolcs atya személye magával ragadott, akkor még plébános volt.

 

Déri Norbert régi szenvedélye a Csillagok háborúja filmek újrajátszása, évtizedekig foglalkoztak ezzel a barátaival. Szerepjáték klubot alapítottak, ahol a Star Wars világot is játszották, játsszák 1989-től máig.

- 1979-ben mutatták be a Csillagok háborúját a szombathelyi Savaria Moziban. Jól emlékszem, hogy a 16. sorban ültem édesanyámmal, a tűzoltóknak és a rendőröknek két-két szék fenn volt tartva, ezek valamelyikén foglalhattunk helyet a pótjeggyel, amit sikerült szerezni. Sosem felejtem el, ahogy belesüllyedtem a székbe, a nagy filmvásznon beúszott oldalról a birodalmi csillagromboló és halljuk Darth Vader különleges lélegzését. Ott volt Lea hercegnő, akibe mindenki szerelmes volt, így én is, nagyon szerettem ezt az űroperát, ezt a lovagvilágot. A Star Wars őrületünkből született meg, hogy a Savaria Mozi 2005 májusában bemutatta A sith-ek bosszúját, mi pedig a Budapesti Star Wars Egyesület és a Szombathelyi Legendák Egyesület (ez utóbbi már nincs meg) tagjaival beöltöztünk: rohamosztagosok szedték a jegyet, én voltam a jeditanács feje, Mace Windu.

Kiállításon visszaköszön a csepregi pék, Soproni Attila is, kezében a kovászos babusgatós kenyérrel. Déri Norbert ilyet vesz, ha teheti. Egyébként mély kötődése van a kenyérhez, az alapszakmája ugyanis élelmiszeripari termékgyártó pék és gépész, maga is sütött anno kenyereket a tanműhelyben.

 

Az Ég és föld között című képen az édesapját látjuk – egy marék földet szór morzsolva a tenyerei között –, amint megtudjuk: az apa gyermekkorától fogva dolgozott a mezőkön minden testvérével együtt, ott voltak a vetésnél, aratásnál. Agrármérnökként, növényvédelmi mérnökként végzett és dolgozott, ma 84 éves, de még kijár a kertekbe termelni.

A kedvesek közt is kedves a kiállításon az aktfotók sarka – de vajon miért van elkerítve?

- A mezítelenség számomra természetes, de elkerítettem, mert minden szülőnek saját döntése és felelőssége, hogy a gyermeket mikor akarja szembesíteni a testiséggel –tudtuk meg e tapintatról. – Aki megnézi, láthatja, hogy szociofotók – a 80 százalékban cigány lakosságú Drégelypalánkon készültek, Miklós Luca modell pózolt a képekhez a putriban. Megegyeztünk a vajdával, hogy támogatunk egy családot, és cserébe fotózhattunk a házukban – meséli e képek történetét Déri Norbert, aki egy kis interaktivitást is csempészett a tárlatba.

Van itt két portré – két gyönyörű hölgyről nagyon kifejező tekintettel –, amiknek szándékosan nem adott címet, hanem tett alájuk egy ötletdobozt, amibe bárki beteheti a javaslatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában