Allergiások figyelem!

2024.05.27. 13:26

Gyékény, sás, csalán - Figyelem, erősödik a pollenterhelés Vasban is

A pollenterhelés erősödésére figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is. A csalánfélék virágporának mennyisége fokozatosan emelkedik, országosan közepes, esetenként magas szintet érhet el. A lórom és az útifű pollenje jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. Alacsony koncentrációban már a legtöbb helyen regisztrálták a libatopfélék, a gyékény, a kenderfélék, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is. 

A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a bálványfáé, a bodzáé és a hársé országosan alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, az olajfa, a dió, a tölgy, az eperfafélék, a vadgesztenye és a kőris virágpora, fokozatosan csökkenő mennyiségben. 

A jelentés kitér arra is, A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. 

A szakemberek az allergiásoknak és az asztmásoknak azt ajánlják, vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában