Program

2024.05.27. 08:00

Hagyományőrző búcsúi rendezvény tartottak Vaskeresztesen - fotók

Harmadik alkalommal tartottak kétnapos búcsút a Pinka-völgyi településen, ahol a helyi kulturális és természeti értékekre kívánták felhívni a figyelmet, miközben a közösségépítésre is jutott fókusz.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Szendi Péter

Szombaton délután a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Gyermektánccsoport műsorával kezdődött meg a kétnapos búcsúi rendezvény, melynek tiszteletére még az esőfelhők is elvonultak és kisütött a Nap. Ezt követően színpadra léptek még a helyi ovisok, valamint az énekkar tagjai is. A felnőtt táncosok pedig Pornóapáti, Pilisvörösvár és a házigazda Vaskeresztes képviseletében adták elő rendkívül színvonalas műsoraikat. Este pedig népviseletes bál, táncház zárta a jól sikerült napot. 

A vasárnapi program a szentmisével vette kezdetét, majd pedig a körmenet következett. A délután pedig már a helyi értékekről szólt. Szent Orbánhoz kapcsolódóan természetesen a bor is terítékre, azaz poharakba került, de sok szó esett a Vashegy természeti értékeiről, állatvilágáról is. 

- A német nemzetiségi hagyományokat, szokásokat szeretnénk ápolni, éltetni, átadni a következő generációknak. Ez már a harmadik ilyen rendezvényünk, melyre rendkívül neves fellépőket tudtunk megnyerni. De fontos, hogy a kicsiktől kezdve a nagyokig mindenki meg tudja mutatni magát. Az első napon a kulturális, míg a másodikon a természeti értékeink vannak a fókuszban. Utóbbiba természetesen beletartoznak a boraink, valamint a Vashegy állatvilága is – fogalmazott Hatosné Németh Valéria, a vaskeresztesi hagyományőrzők csoportvezetője. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában