Statisztika

2024.05.27. 11:30

Legfrissebb foglalkoztatottsági adatok: csökkent az álláskeresők száma Vasban

Több mint kétszáz fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma áprilisban Vasban az azt megelőző hónaphoz képest - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszteréből.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: © Cseh Gábor

Az adatsorból azonban kitűnik az is, a 3946 álláskeresői létszám mintegy nyolc százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakának értékeihez viszonyítva. Közülük egyébként 156-an számítottak pályakezdőnek. 

A vasi adatok némileg külöböznek az országos tendenciával, mert az álláskeresők száma a tavalyi évhez és a megelőző hónaphoz viszonyítva is csökkent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében összesen 230,6 ezer álláskereső szerepelt, ez 2023 áprilisához képest 2,1 százalékkal, 2024 márciusához képest pedig 2,3 százalékkal kevesebb. Az álláskeresők között az áprilisi zárónapon 113,1 ezer férfi és 117,4 ezer nő szerepelt. 

Az elemzés rámutat: áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel ezúttal is Győr-Moson-Sopron vármegye (1,4, illetve 1,2 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek közé sorolják Vast is. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 3,1; a munkavállalási korú népességhez mérten pedig 2,4 százalék vármegyénkben.  

Jelentősen emelkedett az új álláshelyek száma áprilisban Vasban, a 2268 lehetőség közül azonban mindössze 263-t töltöttek be a hónap végig.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában