Választás 2024

2024.05.25. 12:12

Plakátbotrány Szombathelyen: az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését

A szombathelyi plakát-ügy egyre kínosabb nemcsak a baloldali jelölő szervezet, az Éljen Szombathely (ÉSZ), hanem az általuk vezetett önkormányzati struktúra számára is. A plakátbotrány több baloldali országos lap ingerküszöbét is elérte: az ügyben az Alkotmánybíróság határozatával megsemmisítette a Kúria végzését.

Tömböly Ágnes

Plakát-ügy: az Alkotmánybíróság május 23-ai határozatával megsemmisítette a Kúria végzését

Fotó: MW/Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Plakátbotrány újabb fejezetéhez értünk Szombathelyen. "Az Alkotmánybíróság döntése kimondta: választási törvényt sérthetett az az eljárás, hogy az önkormányzati cégek az Éljen Szombathely kampányát segítették azzal, hogy közpénzből sokszorozták az ÉSZ arculati elemeit. Várjuk az Állami Számvevőszék vizsgálatát" - közölte lapunkkal szombaton reggel a Fidesz Szombathelyi Szervezete. 

Agora
Az Agora Savaria NKft. egyik, közpénzből fizetett óriásplakátja. A logó kivetével megegyezik az ÉSZ választási plakátjával 
Fotó: VN

A baloldali plakátbotrány miatt ismét az országos sajtóban Szombathely

Egyre kínosabb a szombathelyi baloldali plakátbotrány, ami egyre sötétebb árnyékot vet nemcsak a baloldali jelölő szervezetre, hanem az átaluk vezetett teljes önkormányzati struktúrára. A Fidesz szerint Nemény András és a baloldali politikusok közpénzből kampányolnak. Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke a Kúrián született végzés után azt írta közleményben: "Teljesen megalapozatlan a Fidesz plakáthisztije". 

Szombat délelőtt újabb közleményt küldött a baloldali frakcióvezető, azt írta: "A Fidesz helyi szervezete elkeseredett, mert kiderült, a szombathelyiek nem akarnak rábahídvégi polgármestert, és ezt igazolják a saját közvélemény-kutatásaik is. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor Vasvárra ment és nem Szombathelyre, ráadásul még oda sem hívták meg a szombathelyi polgármesterjelöltjüket" - közölte. Úgy folytatta Tóth Kálmán: 

A szakemberekből álló Kúria döntését a Fidesz pártdelegáltjaiból álló, többek között Szájer József feleségét is foglalkoztató Alkotmánybíróság azzal küldte vissza, hogy folytassák le újra az eljárást, de érdemi döntést nem hoztak. Az Alkotmánybíróság nem az Éljen Szombathely! Egyesülettel, hanem a Kúriával áll jogvitában.

  

plakátbotrány
Plakátbotrány Szombathelyen: a témával a hvg.hu is foglalkozik pénteki cikkében
Fotó: VN

Mégis van alapja a "plakáthisztinek"?

A plakátbotrányról többször írtunk: az ÉSZ választási plakátjai és a szombathelyi önkormányzathoz tartozó gazdasági társaságok hirdetései feltűnően hasonlítottak, emiatt Illés Károly a választási bizottsághoz fordult. A botrányos üggyel a Magyar Nemzet is foglalkozott. A fellebbezések nyomán egészen a Kúriáig jutott az ügy, ahol elutasították Illés Károly beadványát, ám a politikus alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Annak határozatát szemlézte pénteki cikkében a hvg.hu. 

A Kúria nem magyarázta meg, miért nem merül fel az esélyegyenlőség sérelme

A lap azt írja: Az Ab Czine Ágnes vezette öttagú tanácsa szerint a Kúria döntésének indokolásából egy sor dolog hiányzik, ezért az beleütközik az Alaptörvénynek a tisztességes eljárásról mint alapjogról szóló pontjába. 

Például nem magyarázta meg a Kúria, hogy miért nem merül fel a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség sérelme, és hogy a választás tisztaságát, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét nem sérti-e a cégek magatartása. 

Hiszen maga a legfőbb bíróság állapította meg, hogy a hirdetések többletüzenetet hordoznak, konkrét jelölőszervezettel való azonosulást sugároznak, és ezzel a jelölőszervezetre irányuló támogatást fejeznek ki, mert az általuk használt arculati elemek nem az önkormányzathoz, hanem egyetlen jelölőszervezethez kötődnek. Pedig az említett szervezet is aláírta a kötelező nyilatkozatot, hogy nem kap támogatást egyebek közt belföldi jogi személytől, azaz például gazdasági társaságtól sem - foglalta össze az egyik országos baloldali portál. 

Alaptörvény-ellenes a Kúria végzése

Az Ab a Kúria végzését Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette - írta meg az országos lap. 

A Vas Népe birtokába került Ab-határozat indokolásából az is kiolvasható:

a Kúria a konkrét ügyben nem ismerte fel, hogy a II-IV. rendű érintettek, vagyis az Agora Savaria NKft., a Szova NZrt. és a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok magatartásának minősítéséről szóló TVB-határozatban szereplő megállapítások alapjogi jelentőséggel bírnak a választójog szempontjából is. A Vas Vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) által megállapított, és a Kúria által helyesbített tényállás alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy közvetlenül a kampányidőszak előtt és alatt az egyik, minden kétséget kizáróan beazonosítható jelölő szervezet - az ÉSZ - kampányeszközei lényeges látványelemeinek megtöbbszörözését végezték el a fenti önkormányzati cégek a hirdetésekben.

Az Ab-határozat indokolásában leszögezték azt is: 

A választások tisztaságának megőrzése és a választási eljárásnak a demokratikus legitimáció biztosításában megnyilvánuló funkciója olyan alkotmányos értékkel bírnak, amely korlátot állíthat az önkormányzati forrásból eredő, konkrét jelölő szervezet felé irányuló segítség elé, különösen, ha annak egyértelműen felismerhető hatása a konkrét jelölő szervezet kampányeszközei hangsúlyos elemeinek a közvetítése a választók felé az elemeknek a nyilvánosság felé megtöbbszörözése, sulykolása révén.

Illés Károly kifogása így most ismét visszakerül a Kúriához, ahol újabb határozatot hoznak az ügyben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában