hétvége

2019.08.24. 15:30

Biztonságban, tömegrendezvényen – Ők gondoskodnak a nagy rendezvények biztonságáról

Kik és hogyan gondoskodnak a nagy rendezvények biztonságáról? Szezonja van a témának, ezért a gyakorlati tapasztalatokat kerestük, milyen élményei, sztorijai vannak a biztonsági őrnek?

Merklin Tímea

A biztonságiőr-pár: Őze Balázs a feleségével, Őze-Guth Szilviával Fotó: Horváth Balázs

A törvényi szabályozás szerint akkor jogosult intézkedni, ha a rábízott személyek és/vagy anyagi javak veszélybe kerülnek. Minden rendezvényhez készítenek előzetesen egy műveleti tervet, amit minden jogosultsággal felruházott közegnek ismerni kell, ennek része a menekülési-menekítési, kiürítési útvonal, az elsősegélynyújtó pontok ismerete is. A nyári zápor nem gond, de a vihar már az lehet. Mi van akkor, ha a tömegben tolakodnak, nyomakodnak, dulakodnak? M. Takács Pétert (50) kérdeztük, aki húsz éve személyi és vagyonőr, ebből egy évtizedet dolgozott Ausztriában, olyan nagy fesztiválokon, mint a Nova Rock, a Frequency vagy az Urban Art Forms, egyebek közt a Guns N’ Roses, a Rolling Stones, az AC/DC, a Black Sabbath, a Rammstein, Robbie Williams, Bon Jovi koncertjein.

– Biztonsági szempontból fontos, hogy mekkora a gócpont a tömeghez képest, és hogy viselkednek az emberek, lehetnek együttműködők, közömbösek vagy elutasítók, sőt akadályozhatják is a munkát. Mindig kockázati tényező az ittas ember, mert a saját magatartásán még ő is meglepődne józanul – mondja az őr. – A rendbontókért be kell menni a tömegbe, ki kell őket hozni. De nem önállóan ténykedünk, hanem a vezetési-irányítási központból headseten keresztül kapott utasításra. Ha például húsz embert kell kivenni, akkor nekünk legalább öten-hatan kell lennünk, hogy megoldjuk. Ék alakban, egymást is biztosítva haladunk, senki sem „Amerika kapitánya”, hogy csak úgy szétnyíljon előtte a tömeg. Odaérünk, tiszteletteljesen megkérjük, hogy hagyja abba a többséget zavaró viselkedést, és hagyja el a helyszínt. Ezen a ponton már nem fogadunk el ígéreteket, hogy „innentől jó fiú leszek”. Ha a döntés már megszületett, hogy ki kell venni a tömegből, akkor ki kell kísérni, mert látjuk, hogy veszélyt jelent, például agresszív, dulakodik, többszöri felszólítás ellenére sem hagyja abba, amit csinál.

A biztonságiőr-pár: Őze Balázs a feleségével, Őze-Guth Szilviával Fotó: Horváth Balázs

Péter meséli, egy grazi Avicii-koncerten a sztár a 21 órás kezdés előtt fél órával belefogott az akkor sláger, „Hey Brother” című számába, és a kint rá váró, jegyért még sorban álló ötvenezer ember egymást taposva megindult befelé. A tömeg hisztériás rohamot kapott, hogy lemaradnak valamiről. Egy 18 éves lánynak például letépték a fülét, egymás hegyén-hátán, asztalokon, biztonsági embereken át nyomultak befelé. Az egyik őr felugrott a beléptető kordon tetejére, és emberfeletti módon üvöltött, hogy álljanak meg. A sokaság egy pillanatra megtorpant, és ez elég volt ahhoz, hogy a hatvan biztonsági ember visszafordítsa a tömeget. Egy Rammstein-koncerten 178 ezer néző volt, és egy 120 kilogrammos fiatalember a sör és a nyári meleg hatására úgy döntött, hogy ő is felmegy a színpadra énekelni. Ledobált magáról szinte minden ruhát, és alsónadrágban megindult a színpad felé. Három biztonsági őr termett ott mellette, közrefogták, mondták, hogy neki itt véget ért a koncert, és kisétáltak vele. A körülöttük lévőknek úgy tűnt, mintha a fiatalember meztelen lenne, olyan szorosan mentek mellette, hogy nem látszott az alsónadrág. Utólag az őrök is mosolyognak az eseten, de amikor történt, nem tudtak rajta nevetni. Egy bécsi Metallica-koncerten, ahol 78 ezer ember gyűlt össze a Práterben, folyamatosan dolgozni kellett a színpad és a zenekar között: át kellett emelni a biztonsági kordonon, aki csak hozzáért, és vissza kellett kísérni a nézőtérre. Azért, mert a tömeg lüktetése, pulzálása rövid idő alatt úgy odanyomta volna a kordonhoz, hogy belső sérülései lehettek volna, vagy akár összeroppantották volna a mellkasát. Harminc biztonsági ember a 2,5 órás koncert alatt legalább ötven embert mentett át így a „hullámtörőn” – így hívják a kordont, ami megtöri a tömeg hullámzását. Átlag nyolcvan kilogrammot kell emelni ilyenkor, nem egyszer. Ehhez felkészültnek kell lenni fizikailag és mentálisan is, nehéz munka. Gyors döntéseket kell hozni, a sportolói múlt nem hátrány, és bizony kellenek a napi erőnléti edzések is, hogy a feladatokat biztonsággal és felelősséggel el tudják látni.

Az ausztriai fesztiválokon bevett gyakorlat, hogy rendőrségi helikopter készít felvételeket, amiket lent a biztonsági irányítási központ folyamatosan figyel, és azonnal látják, ha valahol probléma van. Tesznek rá egy négyzethálót, így pontosan tudják lokalizálni a helyet, és azonnal odamehet a segítség, nem csak verekedés, de rosszullét esetén is. Ennek egy adaptációja, amikor drónt küldenek fel hasonló céllal.

Alkalmazza már az a cég is, amely a Savaria Történelmi Karnevált biztosítja, és amely például a Brenner János boldoggá avatása rendezvényért sok dicséretet kapott. Vezetőjével, Őze Balázzsal (41) beszélgettünk. Megtudtuk: az idei karneválon még nem lesz drón, de például a győrvári Sör és Csülök Fesztiválon már kipróbálták. A magasban készített felvételről látták, hogy a tömegben egy anyuka sikoltoz, és integet a biztonsági őrök felé, azonnal bementek hozzá. Két kisfiúval volt, inzultálta őket két részeg, akiket kivezettek. A drón bevált, a további rendezvényeiken használni fogják.

Őze Balázs kiemeli a hatóságok szerepét a tömegrendezvényeken. A rendőrség jelenléte, hozzáállása, kommunikációja nagyban segíti az ő munkájukat, hiszen a személyi és vagyonőri tevékenység csak bizonyos pontig érvényesíthető.

A karneválról szólva, megemlíti, hogy a tavalyi rendezvényen négy nap alatt százezer ember volt, idén is legalább ennyire számítanak. Fel kell készülni az időjárási viszontagságokra, a tömeg kezelésére, az útlezárásokra, szombaton nyolcvan, vasárnap hatvan biztonsági ember dolgozik a polgárőrökkel közösen. Köztük nem egy nő lesz!

– Hölgyeket azért alkalmazunk bizonyos helyeken, mert türelmesebbek a családokkal, szebben beszélnek, megértőbbek, ha például egy gyerek átbújik a felvonulási menet útját jelző szalag alatt, vagy ahol fontos a dekoratív, kedves megjelenés, vagy például női öltözőknél, női sztárvendégek kérni is szokták őket. Például a feleségem is vállal biztonsági őri feladatokat. Jár bokszedzésekre, tanul ütés-védést, képes egy támadás elhárítására, és ha kellene, akár vissza is tudna ütni. De nem teszünk női biztonsági őrt a Borok utcájába, ahol erélyesebb, keményebb fellépésre lehet szükség. A nehezebb helyszínekre volt katonákat, volt rendőröket vagy küzdősportokat űzőket teszünk, akik kellő tekintéllyel tudják kezelni a konfliktushelyzeteket.

Szóváltáson kívül előfordulhat ütésváltás is, főleg ittas embereknél, akik szinte bármire képesek, ha valaki ránéz a barátnőjükre, ha valaki meglöki őket vagy beleiszik a poharukba… A fiatalok, akik túl sok alkoholt fogyasztottak, gyakran elhagyják magukat, lefekszenek, ezért kell intézkedni. Pozitív visszajelzések is jönnek: az őrök is mérlegelnek, ki mennyire ittas, amennyire lehet, türelmesek. Van, aki másnap kijózanodva visszajön, és elmondja, mennyire szégyelli magát az előző esti viselkedéséért, és köszöni, hogy nem távolították el.

Drónos felvétel az Emlékmű-dombról, Brenner János boldoggá avatásáról Fotó VN/Őze Balázs

A biztonsági őr elmondja, hogy nem kell több tízezres tömegnek lenni, hogy probléma legyen, már négy-ötezer embernél is várható, hogy lesznek megoldandó helyzetek. Sokszor biztosítanak az Arénában, ahol az esetek kilencven százalékában ittas emberek vesznek össze pultnál, sorban álláskor, vagy ha a mellékhelyiségbe nem jutnak be időben, utóbbi miatt nők tépték egymás haját egy alkalommal. Nagyon messzire nem juthatnak a konfliktusok, mert a biztonsági őrök egy-két perc alatt odaérnek, és megakadályozzák.

Külső helyszínen rádióval, beltéren gégemikrofonnal és fülessel tartják egymással a kapcsolatot. Gyorsan tudnak reagálni minden incidensre. Mint legutóbb a négynapos, tízezer fős Balaton fesztiválon, Kenesén, ahol az volt a feladatuk, hogy biztosítsák a parton, hogy az elkószáló nézők ne menjenek be felhevült testtel a vízbe. A fiatalok között voltak küzdősportolók, akik úgy gondolták, hogy önkényesen tartanak egy kis bemutatót a tömegben, legalábbis ezt mondták. A nézők nem így látták. Mindenesetre nem sokáig ütötték egymást.

Amazoni agresszióra is vannak példák. A feleségével, Őze- Guth Szilviával esett meg, hogy egy nő akarta megütni, amikor egy Vas megyei koncerten biztosított, és bejött egy pár a kordonon belülre. Felszólították őket, hogy hagyják el a területet. A férfi kiment, a nő szájalt. Egy biztonsági őr megfogta a kezét, hogy kikíséri, erre a nő párja leöntötte őt sörrel, a nő meg Szilviát akarta megütni, de profin elhárította. A biztonsági őröket arra tanítják, hogy legyenek türelmesek, inkább elhárító szerepet töltsenek be, az utolsó, végső eset legyen az ütés.

A házaspár sok időt tölt a testedzéssel, a 4,5 éves kisfiukat, Vajk Mihályt is gyakran magukkal viszik, kis kesztyűiben már ő is üti a bokszzsákot. Lehet, hogy ő is biztonsági őr lesz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában