2018.07.13. 07:30
Furcsa szag terjeng Szombathelyen
Az elmúlt napokban sok olvasónk jelezte, hogy Szombathely több részén is bűz terjeng. Utánajártunk, mi okozhatja a kellemetlen szagot.
A tyúktrágya például erős szagú Illusztráció: NJ/Vas Népe
Forrás: VN-archiv
Marlovits Norbert mezőgazdasági vállalkozó elmondta, a megyeszékhely környékén sok helyen trágyáznak, és mostanában a szél is erősen fújt, így ez okozhatta a bűzt.
A műtrágya ugyan szagtalan, de sok helyen használnak állati ürüléket erre a célra. Ezek közül a marha és a disznó a legkevésbé büdös, de a tyúkés a pulykatrágya nagyon erős szagú. Az sem mindegy, hogy mikori a talajjavító, a kétéves trágya már szinte teljesen szagtalan – mondta a szakember. A problémát egyébként az okozza, hogy a munkák közben ammónia szabadul fel. A gazdáknak is az az érdekük, hogy az anyagot minél előbb bedolgozzák a földbe, mert ez a kémiai reakció nemcsak kellemetlen szaggal jár, de a trágya minőségét is rontja. Ha pedig már akár pár centis földréteg is került rá, nem képződik több gáz, és ezáltal a bűz is teljesen megszűnik. Az így keletkező ammónia egyébként teljesen ártalmatlan a környezetre. Marlovits Norbert azt is elmondta, régebben ebben az időszakban teljesen megszokott volt a szag, az elvárosiasodás miatt érzékenyebbek már rá az emberek. Míg pár évtizede örültek, amikor a mezőgazdasági gépek kivonultak a földekre, hiszen az azt jelentette, hogy kezdődik az aratás, amiből aztán az ennivaló készül, ma már szidják az úton közlekedő kombájnokat. Azt kéri a lakosságtól, hogy nagyobb toleranciával forduljanak a mezőgazdaság szereplői felé, hiszen ők is csak a munkájukat végzik. Azt, amiből aztán mindannyian jóllakhatunk.