hasznos

2018.10.17. 07:00

Hosszú hétvége – Összeszedtük a praktikus tudnivalókat, mikre érdemes majd figyelni

Ledolgoztuk október 22-ét a múlt szombaton, hogy négynapos lehessen a következő hétvége: gyakorlatilag a nemzeti ünneppel, kedden zárul majd a szombaton kezdődő hétvége. Változik a közösségi közlekedés menetrendje, ingyen parkolhatunk Szombathelyen és módosul a hivatalok és a boltok nyitvatartása is – soroljuk, mit kell tudni a hosszú hétvégéről.

Vas Népe, MTI

Fotó: pixabay.com

Közösségi közlekedés

Pénteken, október 19-én a szokott nyitvatartásokkal és menetrenddel számolhatunk: a hivatalok a szokott pénteki rend szerint fogadnak ügyfeleket, az orvosi rendelők is pácienseket, a buszok és a vonatok a hét utolsó tanítási és munkanapja szerint járnak. Szombaton a megszokott szombati rend lesz a buszokon és a vonatokon. Vasárnap, október 21-én a vonatok és az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ autóbuszai is ünnepnapi menetrend szerint indulnak és érkeznek. Hétfőn, 22-én a vonatok ünnepnapi, a buszok szombati menetrendet követnek. Kedden, a nemzeti ünnepen vasárnapi menetrend szerint találjuk az indulási és érkezési időket a vonatoknál és a buszoknál is. A MÁV megnövekedett utasforgalomra számít, ezért azt javasolják, hogy érdemes időben, elővételben jegyet váltani az október 19. és 23. között közlekedő járatokra.

Autóval

Aki autóval indul útnak a hosszú hétvégén, jó ha tudja, hogy nem kell fizetni a parkolásért a szombathelyi köztereken: szombaton, vasárnap, hétfőn és kedden sem kell használni az automatákat, sem a parkolás-applikációt és az SMS-ben fizetést. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a megkezdett útfelújítási munkálatok „nyomai” az utakon, utak mentén a hosszú hétvégén is maradnak, még ha éppen nem is dolgoznak az adott szakaszokon. Igaz ez a szombathelyi és a megyében végzett többi felújításra, aszfaltozásra is. A sebességkorlátozások a munkaszüneti napokon ugyanúgy érvényesek.

Nyitva?

Ahogy a legtöbb munkahelyen, a hivatalokban is ledolgozták már október 22-ét. Október 23-án pedig semmiképp nem nyitnának ki, ahogy hétvégenként sem, vagyis négy napig senki ne készüljön ügyeket, iratokat intézni. Az olvasnivalót ma-holnap érdemes begyűjteni: a Berzsenyi Dániel Könyvtár október 22-én és 23-án is zárva lesz. Ami a boltokat illeti, csak egy napra kell nélkülözni a vásárlás lehetőségét: keddre. Szombaton és vasárnap a szokott hétvégi rend szerint intézhetjük a beszerzéseket, aztán hétfőn is kinyitnak az üzletek: vagy szombati vagy hétfői nyitvatartással, ez esetenként eltérő. A kedd az munkaszünet, csak a benzinkutak, az azokhoz csatolt kisboltok, valamint a vendéglátóhelyek lesznek nyitva október 23-án.

Vendégek

A négynapos hétvége sokakat csábít utazásra, és bár a szállás.hu összegzése szerint a legnépszerűbb belföldi úti célok között nincs Vas megyei, a Danubius Hotels közlése szerint a büki szállodákban már várólistát kellett bevezetni a telt ház miatt az október 23-ai, és november 1-jei hosszú hétvégére, Sárváron pedig 90 százalékos a foglaltság mindkét hétvégére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában