ŐRISZENTPÉTER

2018.03.24. 11:30

Biciklin és gyalog az Őrség tájain – Kezdődik a szezon!

Március utolsó napján, nagyszombaton a határ menti gyalogtúrával megkezdődik a szezon a természet szerelmesei számára. Ebben az évben az őrségi szervezők számos országos kerékpáros és gyalogtúra-programhoz kapcsolódnak.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Kerékpártúrázók Szalafő Pityerszeren. Előtérben Major Katalin és Ifjú Adrienn Fotó: Tóth Jenő

Őrség – hat ajánlott útvonal

Légrádi Zoltán, az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület elnöke elmondta: az Őrségben hat kijelölt kerékpáros túraútvonalat ajánlanak. Ezek többnyire közutakon és erdészeti utakon haladnak. A kitáblázásban az érintett települések működnek közre, ez a rendszer az idén tovább tökéletesedik.

A kerekezés mellett egyre több érdeklődőt vonzanak a szervezett gyalogtúrák. Egyet már szilveszterkor meghirdettek: óriási volt az érdeklődés. A tavaszi szezon első alkalma a korábban elhalasztott határ menti gyalogtúra lesz március 31-én, az egykori vasfüggöny nyomvonalán. A kirándulók Szalafőtől Felsőszölnökig gyalogolnak az újjáéledő tavaszi erdőben.

Kerékpártúrázók Szalafő Pityerszeren. Előtérben Major Katalin és Ifjú Adrienn Fotó: Tóth Jenő

Tematikus útvonalak is lesznek

Az egyesület a napokban már elkészítette nyári túranaptárát, hiszen a tapasztalatok szerint sokan a meghirdetett túrákhoz igazítják a nyári szabadságuk idejét. A körutak között szerepelnek különböző tematikus útvonalak is, van például, amelyik a templomokat, míg egy másik a tavakat látogatja végig.

Az idei szezon újdonsága, hogy az Őrség két országos kezdeményezéshez is csatlakozik. Az egyik az Őrségi Kerékpáros és Terepfutó Fesztivál, amelyet május 19-én és 20-án rendeznek meg. Az első napon három kerékpáros, a másodikon pedig három terepfutótávra lehet nevezni. Ezek teljesítésével a résztvevők az országos Ötpróba Tokióba akcióhoz gyűjthetnek pontokat. Az útvonalak a Vendvidékre és a szlovéniai Goricko tájaira is elviszik a túrázókat, s a szervezők a fesztivál két napján különféle szórakoztató programokról is gondoskodnak.

A másik új kezdeményezés az őrségi kerékpáros vándortábor. Júniustól hetente indulnak turnusok, s a diákok Szentgotthárdtól Oszkóig számos természeti és történelmi nevezetességet végigjárnak.

Az elnök elmondta: az egyesület tagjait felkérték, hogy működjenek közre az EuroVelo14 nemzetközi kerékpáros úthálózat helyi szakaszának feltérképeszésében – jelenleg ennek dokumentálásán is dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában