PRÍMA DÍJ 2018

2018.09.21. 14:20

Vas Megyei Prima Díj – 2018. MAGYAR IRODALOM: Ambrus Lajos

Ambrus Lajos író, főszerkesztő 1950-ben Gyulán született.

A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-történelem szakán szerzett diplomát. Vas megyébe 1978-ban költözött, Berzsenyi Dániel szülőfalujában, Egyházashetyén lelt új otthonra.

Szombathelyen középiskolai tanárként dolgozott, és azonnal bekapcsolódott a megyei irodalmi életébe. 1978-tól az Életünk folyóirat szerkesztője, később főszerkesztő-helyettese, majd főmunkatársa, 1994 óta vezeti a Kortárs országos irodalmi folyóirat esszé-és prózarovatát, 2010 óta a főszerkesztője. 2005-ben József Attila, 2010-ben Berzsenyi-díjjal tüntették ki.

Ambrus Lajos a mai magyar prózairodalom egyik kiemelkedő képviselője. Több mint tíz kötete jelent meg. Másfél évtizede rendszeres tárcaírója a Magyar Nemzetnek és a Magyar Időknek. Kiemelt feladatának tekinti szűkebb régiója, a Vas megyei Kemenesalja szellemi örökségének megőrzését. Berzsenyi Dániel falusfeleként kötelességének tartja a hetyei költőgéniusz emlékének, aktuális szellemi üzeneteinek ápolását. Érdeklődésének célja a status absolutus, a gondolkodási és szellemi alappontok kijelölése, a tradicionalizmus és a korszerű magyar nyelv művelése.

Ambrus Lajos alapítója és máig aktív tagja a Tündérkert mozgalomnak, amely a falvak elveszített hagyományaira, ősi gyümölcsfajtákra kívánja felhívni a figyelmet. Egy rendhagyó gyűjteményt mondhat a magáénak: egy almáskertet, amelyben több mint félszáz fajta almafát gondoz. A kis-somlyói hegyen szőlője is van, ide egy ősi somlai fajtát, szagos sárfehért telepített. Úgy tartja, ez Európa egyik legjobb bortermő hegye, ezért 2001-ben röpiratot tett közzé a megmentése érdekében, 2016-ban pedig könyvet írt A somlai címmel. Ebben a Nagy-Somló és a Ság hegy mellett természetesen foglalkozik a Kis-Somlyóval is. Saját készítésű bora pedig stílszerűen a Petit Somlai nevet viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában