suli-PROGRAM

2017.09.29. 12:00

Kelbert Krisztina érkezett a KDG Tea és tudomány című eseményére

Második éve tart a Tea és tudomány programsorozat. Az idei tanév első vendége Kelbert Krisztina történész, muzeológus, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Történettudományi Osztályának vezetője volt.

Pintér Viktória

Miből lesz a cserebogár? A Kanizsai Dorottya Gimnázium ötórai eseménye érdekes tere az időnek. Az aktuális vendéggel együtt térhetünk vissza az egykori alma materbe, a kezdetekhez. Távlatra tekintünk az indulásból. Kelbert Krisztina érkezett. Szerény személyiség, nagyon karizmatikus, majdhogynem mániás hivatástudattal. Elég csak annyit elmondani, hogy egy ilyen délutáni beszélgetésre sem elégedett meg azzal, hogy kiválasszon egy részt a meglévő kutatásaiból. Az esemény miatt új témába kezdett. Két hete volt rá: Halász Ilona négy naplóját elemezte. Miközben közelebb jutottunk ehhez az 1900-as évek első évtizedeiben élő hölgyhöz, Krisztináról is egyre többet tudtunk meg. A munkamódszeréről, az elhivatottságáról, az alaposságáról. A napló a legszubjektívebb műfajok egyike. Nyitott, mint maga az élet. Amellett, hogy egy egyedi személyes hang jelenik meg, alulnézetből panoráma nyílik a történelemre. A létezést önmagán átszűrő személyiség kettős nyomot hagy. A világét és a sajátját. Izgalmas kommentárként fut fel a személyesség az életeseményekre. Első sorból nézzük végig egy kislány szemével, ahogy Horthy Szombathelyre látogat, titkos nyelven idézi fel bennünk saját élményén keresztül az első szerelmet, de aktualizálja a technikai fejlődéstörténetet is, örülünk a rádió és az első hangosfilm megjelenésének.Miből lesz a cserebogár? A Kanizsai Dorottya Gimnázium ötórai eseménye érdekes tere az időnek. Az aktuális vendéggel együtt térhetünk vissza az egykori alma materbe, a kezdetekhez. Távlatra tekintünk az indulásból. Kelbert Krisztina érkezett. Szerény személyiség, nagyon karizmatikus, majdhogynem mániás hivatástudattal. Elég csak annyit elmondani, hogy egy ilyen délutáni beszélgetésre sem elégedett meg azzal, hogy kiválasszon egy részt a meglévő kutatásaiból. Az esemény miatt új témába kezdett. Két hete volt rá: Halász Ilona négy naplóját elemezte. Miközben közelebb jutottunk ehhez az 1900-as évek első évtizedeiben élő hölgyhöz, Krisztináról is egyre többet tudtunk meg. A munkamódszeréről, az elhivatottságáról, az alaposságáról. A napló a legszubjektívebb műfajok egyike. Nyitott, mint maga az élet. Amellett, hogy egy egyedi személyes hang jelenik meg, alulnézetből panoráma nyílik a történelemre. A létezést önmagán átszűrő személyiség kettős nyomot hagy. A világét és a sajátját. Izgalmas kommentárként fut fel a személyesség az életeseményekre. Első sorból nézzük végig egy kislány szemével, ahogy Horthy Szombathelyre látogat, titkos nyelven idézi fel bennünk saját élményén keresztül az első szerelmet, de aktualizálja a technikai fejlődéstörténetet is, örülünk a rádió és az első hangosfilm megjelenésének.Ezen a délutánon kettős portrét kaptunk: a történészét és egy fiatal hölgyét, aki később nyelvtanár lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában