Frissen Vasból

2021.10.04. 14:00

Szúr és gyógyít – Szólít a szörny: a Mesebolt és a WS Színház koprodukciós bemutatója

A Szólít a szörny 13 éves főszereplője, Conor elveszíti az édesanyját. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a WS Színház koprodukciós előadása azonban nem a veszteségtől indít, hiszen „a kiútkeresés egy életen át tartó trauma útvesztőjéből” előbb megkezdődik.

Ölbei Lívia

Fotó: Benkő Sándor

Ez az, amiről nem szoktunk – amiről rettenetesen nehéz – beszélni. Október 7-én, csütörtökön 15 órakor a Szólít a szörny bemutatójával indul az ifjúsági hét az Akacs Mihály utcában. Az alkotók definíciója szerint traumajátékot láthat a 8. osztályos – és annál idősebb! – közönség. A felnőttek 8-án szembesülhethetnek először a történettel a WSSZ stúdiójában. Ahogy az ajánló mondja: „A történeteknél nem léteznek vadabb dolgok a világon. A mesék űznek, megmarnak, vadásznak rád. Tudni akarod, hogyan kezdődik ez a történet? Úgy, ahogy megannyi más történet: van egy fiú, gyereknek már túl idős, de felnőttnek még túl fiatal.”

A Mesebolt Bábszínház nem fél a tabutöréstől (Tamás könyve, Lili és a bátorság). Kovács Géza igazgató azt mondja: régi álom a Patrick Ness-regény bábszínpadi feldolgozása, amire most Vidovszky György rendezésében, a WS Színházzal partnerségben – a Kabóca Bábszínházzal együttműködésben – nyílik lehetőség. Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója hangsúlyozz: szívügye a Mesebolt, igazgatói pályázatában is jelentős teret szentelt az ifjúság felé való nyitásnak, az együttműködésnek. Vidovszky Györgyöt pedig – akinek az ifjúsági színházi terepen kiemelkedően fontos érdemei vannak – azonnal sikerült megnyerni az elképzeléseihez: nemcsak ő a Szólít a szörny rendezője, ő jegyzi a Siobhan Dowd ötlete nyomán megszületett Patrick Ness-regény bábszínpadi átiratát is. A regényt régóta ismeri, de a bábszínpadi változaton csak a szombathelyi felkérés nyomán kezdett el gondolkodni: – Nem pusztán elmúlástörténet, olyan réteget nyit meg, amiről sokszor nem beszélünk.

Az előadás báb-, díszlet- és jelmeztervezője Mátravölgyi Ákos, régi ismerős a Meseboltban. Ezúttal a regény összetettségének vizuális megjelenítése volt számára a legnagyobb feladat. (A regényből közben film is készült, a színházi előadás persze nem olyan lesz.) A frissen a Mesebolthoz szerződött Kolozsi Angéla (különben egyszemélyes, sokfelé kapcsolódó intézmény) a Nagyi szerepében tűnik föl az előadásban: –Érzelmileg erősen hat rám, hat ránk ez a történet, amelyről a közönség előtt dől el, hogy mivé lett.

Conor szerepében Major Eriket, a WSSZ fiatal színészét láthatjuk, aki az Equus-előadásban mutatkozott be (emlékezetesen) Szombathelyen. A hétfő délelőtti sajtótájékoztatón a Conor-bábot magához ölelve ül az asztalnál. Bár a bábmozgatással való ismerkedést csak a próbafolyamatban kezdte – a kollégák segítettek –, a szimbiózis kettejük között tökéletesnek tűnik.

És éjfélkor – ahogyan kell –, megjelenik a szörny is. Tiszafa: szúr és gyógyít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában