A niklai gazdálkodó

2023.05.06. 20:34

Berzsenyi ünnepnapján adták át a felújított művelődési házat Egyházashetyén - videó

Berzsenyi Dániel születésének 247. évfordulóján ünnepséget tartottak a költő egyházashetyei szülőházánál, ahol Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondott beszédet. A felújított művelődési ház átadására is sor került, az épület a Magyar falu program támogatásából újulhatott meg.

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

Ambrus Lajos József Attila-díjas író köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd a Hetyei Daloskör lépett fel, a népdalok, szerelmi dalok mellett elhangzott Berzsenyi Dániel Békefi Gábor által megzenésített verse, a Búcsúzás Kemenesaljától is.

Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész Berzsenyi A magyarokhoz című művének első részét és József Attila A Dunánál című költeményét szavalta el. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: Magyarul írni ma nem természetes, Berzsenyi korában sem volt az. Szerb Antal érzékletes megfogalmazása szerint Berzsenyi volt az a bennszülött, akit megölt a civilizáció. Ez a kép igaz is, meg hamis is. Igaz azért, mert Berzsenyi valóban bennszülött volt, niklai gazdálkodóként következményekkel terhelt világban élt. A paloták szalonjaiban majdnem mindegy, hogy süt-e a nap vagy esik az eső, de egy pajta ajtajából nézve nagyon nem az. Amikor késői időszakában gazdasági tanulmányt írt, Berzsenyi a tapasztalati valóság talaján állva gondolta végig, amit egy civilizált bennszülött ismérvének, értékének tart. Talán ezt érzi meg benne rajongója, Széchenyi gróf is, aki az ellenkező irányból tart ugyanide, a magyar valóságba. Ugyanakkor téves is Szerb Antal képe: Berzsenyi ugyanis civilizálódni óhajtott. A tanulatlan, de öntudatos zseni képe már akkor is billegett, amikor azt próbálta felépíteni saját magáról Kazinczy előtt. Később pedig még elszántabban tanult, mert Kölcsey Ferenc kritikája miatt egy kicsit meghalt a lelke. Ezzel ugyan jót tett a magyar irodalomnak, de korlátok közé szorította saját teremtő erejét - fogalmazott a szónok, majd zárásként arra is kitért: nem új etikára van szükségünk ma sem, hanem arra, hogy a több ezer éves Tízparancsolatot betartsuk. Ne kultúrafogyasztók legyünk, hanem kultúrahordozók. Így hát vigyázzuk anyanyelvünket, járjuk a táncunkat, énekeljük énekeinket, mert ezt teszik azok a bennszülöttek, akik a valahol szabadságát nem cserélik el a bárhol szabadságára. Zolnainé Nábrádi Györgyi mondta el ezután Berzsenyi Magyarország című versét, majd V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár, Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Zolnai Attila polgármester elültették Petőfi körtefáját a hetyei emlékház előtt.

 

A koszorúzás után az ünneplők a művelődési ház elé vonultak. A felújított épület előtt Zolnai Attila, Egyházashetye polgármestere mondott beszédet.- Elkészült a művelődési ház, nem volt könnyű, nem volt zökkenőmentes, de az eredmény magáért beszél. Köszönet érte Magyarország kormányának, hiszen a felújítást a Magyar falu program 24 millió forintos támogatásával tudtuk megvalósítani. Köszönetet kell mondanom továbbá Bartos Róbert pályázatírónak, valamint a kivitelező cég vezetőjének Németh Gergelynek, aki a pályázatban meghatározott célok mellett közel 3 millió forint értékben finanszírozta a mosdók felújítását, a nagyterem, az előtér, a tárgyaló és a nyugdíjas klub kimeszelését, valamint a belépő és az erkély járólapozását – részletezte a polgármester, majd azt is hozzátette, hogy a képviselő-testület 1,3 millió forintot szavazott meg a beruházáshoz, így a világítás is megújulhatott.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: - Egyházashetyén május hetedike – Berzsenyi születésnapja – környékén a Berzsenyi kultusz ugyanúgy virágzik, mint az orgona. Itt hagyománya van a nagy elődök tiszteletének, az alázatos munkának, a szigorú erkölcsi parancsoknak, a tökéletességre törekvésnek, a természet szeretetének és a pillanatok megbecsülésének is, hiszen született itt valaki, aki nemcsak belső iránytűjét követve élte életét, hanem meg is írta, méghozzá olyan tisztán, olyan erőteljesen, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindezeket az örökül kapott értékeket leginkább közösségben lehet megőrizni, aminek nagyszerű helyet adhat a felújított művelődési ház.

Zárásként Rostáné Piri Magdolna és Balasi István áldották meg a felújított épületet, és annak használóit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában