Tárlat

2023.07.16. 08:38

Nyári zsongás Egyházashetyén - Apa-lánya kiállítás nyílt a Vital Art Galériában - fotók

Óvári Gábor

Forrás: Óvári Gábor

Egy apa-lánya kiállítás nyílott az egyházashetyei Vital Art Galériában a XXX. Hetyei Művészeti Napok keretében. Tisza-Kalmár György és Tisza-Kalmár Ágota festőművészek a Nyári zsongás címet adták tárlatnak, nem véletlenül: az akvarellekről ezernyi szín köszön vissza. A megnyitón megtelt a terem főleg német és magyar művészekkel, akik a hetyei művésztelepen alkotnak ezekben a napokban. Zolnai Attila polgármester már sokadik alkalommal nyitott meg tárlatot a galériában. Mint mondta, műelemzésbe nem szeretne kezdeni, nem is a szavak embere, így a két művész életrajzából ragadott ki érdekes részleteket. Az édesapja nyomdokaiban járó Tisza-Kalmár Ágota mindössze 28 éves, de termékeny festő. A vízfestéket még gyerekként próbálta, így ez lett a kedvenc technikája. A gyógytornász végzettségű művész rajz- és vizuális technikából érettségizett, Óbudán él, de gyakran látogat el Egyházashetyére is.

Tisza-Kalmár György Egyházashetyén él és alkot. Ahogy Zolnai Attila mondta, ő az egyik utolsó polihisztor, a lélek festője, aki visszahúzódva a város zajától egy kis faluban él, pedig festményei világszerte megtalálhatók magángyűjteményekben, kiállításai voltak már Londonban, Münchenben és Bécsben is. Sok évig élt külföldön, hazatérése után természetgyógyászatot tanult, tanulmányozta a filozófia, vallások és az ezotéria különböző ágait, azok összefüggéseit a magyar őstörténettel. A festészet számára az Istennel való kapcsolatot jelenti. Tisza-Kalmár György az elismerő szavakhoz hozzátette, hogy bár tanulta a természetgyógyászatot, azzal soha nem foglalkozott a gyakorlatban, viszont reméli, hogy a festményei elősegítik a lélek gyógyulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában