Hagyományőrző nappal egybekötve

2023.09.09. 20:03

A szőlőt és bort ünnepelték –A fogadótól a hegy kapujáig vonult a jókedvű menet Vaskeresztesen - fotók

Szüreti felvonulás színesítette a hagyományőrző napot szombat délután Vaskeresztesen.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

– Figyelem, figyelem! Közhírré tétetik! Urunk 2023. esztendejében, annak is szeptember 9.  napján szüreti felvonulás rendeztetik, melyre minden vaskeresztesi és környékbeli lakos meghívattatik – dobolta ki a kisbíró az Alpesi Fogadónál 14 órakor a szüreti felvonulást. S ahogy mondta, zenészek vezették a színpompás menetet és táncosok ropták víg kedvvel, zenére. Lovas hintón Vaskeresztes elöljárósága haladt, őket vidám népek sokasága követte – helyből és a környező településekről is jöttek a felvonulásra. Másfél órával később már a falu másik végén, a szőlőhegy kapujában járt a menet, ott előkóstolták a Vas-hegy levét. Az ünnepi megnyitón Krancz Tamás polgármester és dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A házigazda, Krancz Tamás a borosgazdákkal folytatott beszélgetésére utalva elmondta: a termést illetően nincs ok az aggodalomra, kegyes volt az időjárás a szőlővel. Így arra biztatott mindenkit: fogyassza bátran az óbort, engedje el a munkát, tartsa meg a mulatságot.

A vidéki élet egyik nagy eseménye, hatalmas munka a szüret, de előtte fejet hajtunk a Jóisten előtt, aki az idén szép termést engedett a szőlősgazdáknak, és meghajtjuk fejünket a szorgalmas szőlőművelők előtt is – fogalmazott Hende Csaba.

A megnyitó után hangulatos műsor, ének, zene, tánc kezdődött borkóstolóval. A vaskeresztesi gyermek tánccsoport hienz körjátékokat adott elő; a Napsugár Egyesület Ének és Zenekara – értelmileg akadályozott, fogyatékossággal élő gyermekek – őszi dalcsokorral készült, a műsor egyik felében gitárkísérettel, a másikban zenei alappal. Énekkaruk vezető karnagya Ludvigné Serfőző Csilla énektanár, gyógypedagógus; a zenekar vezetője, oktatója Pethő Judit zenepedagógus.

Vaskeresztest körbeöleli a Vas-hegy, melyen a szőlőkultúra több mint 2000 éves. A szép környék, az emberek szorgalma és a bor tette elismertté a települést, ami 1744-ben a 6 kiemelt borvidéki településhez tartozott. A hegy mindig fontos szerepet játszott az emberek életében. Sokszínűségét kiemeli az apróparcellás szőlőművelés, a végekre épített borospincék. A hegyközség élén a hegymester állt, mellette 2 esküdt és két hegyőr. Később a hegybíró állt szolgálatukba. Szüret előtt fontos szerepe volt a csősznek, ügyelt arra, senki ne járjon a szőlőben, egyben vigyázott a hegyre. A hegybíró engedélye nélkül pedig nem lehetett szüretelni, ő határozta meg a szüret kezdetét. A hegy alkalmat adott a munka mellett a beszélgetésre, dalolásra is. Az idei évtől a vármegyei értéktár része a Vas-hegy és a bor. A Hagyományőrzők a fentiekből elevenítettek fel néhány pillanatot. A jelenet végén a hegybíró kiadta az engedélyt a gazdáknak a szüret kezdetére, szeptember 10-re.

A szüreti felvonulás haladt tovább a hegyre, ahol több mint tíz nyitott pince várta a vendégeket óbor-kóstolóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában