Vas vármegye értékei kötetbe foglalva

2023.11.12. 15:15

Körmenden mutatták be a legfrissebb értéktár kiadványt

Frissen, ropogósan, nyomdaszagúan került az olvasók kezébe a Vas vármegyei érték című kiadvány legújabb, 2023-as változata. A kötet első bemutatóját Körmenden, a Batthyány-kastély egykori kocsiszínében – a mai Városi Kiállítóteremben – tartották. A kiadványról és a vasi értékekről Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt az érdeklődőknek.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A kötet bemutatóján Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. -Nagy öröm számunkra, hogy a nagyközönség elsőként Körmenden ismerheti meg a könyvet, amely értékes és izgalmas, sokrétűen, több szempont alapján lajstromozza Vas Vármegye értékeit - mondta.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy immár harmadik alkalommal adták ki az értéktár kötetet. Először 2015-ben jelent meg a vasi értékeket bemutató kiadvány, majd 2020-ban, mindehhez nagyban hozzájárult a Hungarikum Bizottság és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos. 

A mostani – harmadik – felfrissített változat a Közös Jövőnk Vas Vármegye című projekt támogatásával készült el, ennek oka egyszerű: a Hungarikum pályázatból ezúttal inkább települési rendezvényeket támogattak a döntéshozók, kevesebb forrás jutott kiadványokra. 

Az elnök kiemelte, hogy másik két kötet is megjelent a közelmúltban. Tavaly látott napvilágot a 100xszép Vas megye című könyv, amelyben helyi és helyi kötődésű, ismert művészek, politikusok, közéleti személyiségek írnak Szombathelyhez és Vas vármegyéhez fűződő kapcsolatukról. A kiadvány címét idén aktualizálták vármegyére, az új közigazgatási elnevezésnek megfelelően. 

A 100 vasi receptet tartalmazó Vasi ételek című könyv szintén újdonságnak számít, amelynek legfontosabb üzenete, hogy a vasi étel nemcsak a népi étel, hanem az is, ami helyi alapanyagokból készül helyi szokások alapján.
A Vas vármegyei érték című kötetben 133 érték szerepel, több kategóriára bontva. Majthényi László és V. Németh Zsolt írásos köszöntője után a természeti értékekkel foglalkozik a kiadvány, majd következnek az agrár- és élelmiszergazdasági értékek. -Ezekből csak kettő van: az őrségi tökmagolaj és a toronyi kenyér, jó lenne a kört bővíteni – fűzte hozzá a közgyűlési elnök. Az Épített kulturális örökség, majd a Kulturális örökség fejezetekben sokkal bővebb listával és ismeretanyaggal találja szemben magát az olvasó, a két záró rész pedig a vármegye sportértékeit, illetve jeles ipari és műszaki megoldásait vázolja fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában