Érték

2024.03.24. 14:00

Szellemi hagyatéka Vas vármegyei érték - Bemutatták a Pesovár Ernő életinterjú-kötetet Budapesten

Pesovár Ernő Életem és a tánc című könyvét, Pálfy Gyula életinterjúját Pesovár Ernő néprajzkutatóval Budapesten a Hagyományok Háza Borbély Jolán termében mutatták be tegnap, március 23-án V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos részvételével.

Vaol.hu

Fotó: Korbacsics Tibor

A könyvet a Nyugat-Magyarországi  Néptáncszövetség adta ki 2023-ban Pesovár Ernő tanítványainak kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával. A könyvbemutató Pesovár Ernő családja, barátai, tanítványai és pályatársai körében zajlott, melyhez a Hagyományok Háza biztosított méltó környezetet és feltételeket – tájékoztatott Lőrincz Beáta, Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöke.

A Nyugat-Magyarországi  Néptáncszövetség képviseletében Korbacsics Tibor − korábbi elnök és a pályázat felelőse − néptáncpedagógus, koreográfus, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos beszélt a hagyományaink életünkben betöltött szerepéről.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a budapesti könyvbemutatón Fotó: Korbacsics Tibor

A könyvet dr. Felföldi László etnológus, néprajzkutató, a kötet szerkesztője, és Szőkéné Károlyi Annamária dr. Pesovár Ernő egykori munkatársai mutatták be.

Az est további részében pályatársai, munkatársai, tanítványai emlékeztek dr. Pesovár Ernő életútjára. Amint kiderült: széleskörű műveltsége kellő alapot biztosított sokrétű munkásságához. Maradandót alkotott a gyűjtő és kutató munkában, az oktatásban, az alkotó művészetben és a közösségépítésben egyaránt.

Ezt támasztották alá a következő megszólalók: Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, aki a közösségek fontosságáról beszélt  népi kultúránk tovább örökítésében, hiszen a népművészet közösségi kultúra; Horváth János Gedi koreográfus, a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes korábbi művészeti vezetője, aki az együttesvezetői örökséget emelte ki, mivel ő vette át az Ungaresca vezetését Pesovár Ernőtől.

Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője levélben köszöntötte a résztvevőket. Pesovár Ernő művészeti tanácsban betöltött szerepéről, az alkotó munka folyamatában való együttműködésről osztotta meg gondolatait.

Gráfik Imre etnográfus, muzeológus munkatársként emlékezett az együtt töltött időkre.

Ahogy a mondás tartja: minden elmélet annyit ér, amennyit a gyakorlatban hasznosíthatunk belőle – így a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes táncosai Csollány Csaba néptáncpedagógus, koreográfus és Csollány Boglárka néptáncpedagógus tánccal tisztelegtek Pesovár Ernő élete és szakmai munkássága előtt. 

Csollány Csaba néptáncpedagógus, koreográfus és Csollány Boglárka néptáncpedagógus tánccal tisztelegtek Pesovár Ernő élete és szakmai munkássága előtt 
Fotó: Korbacsics Tibor

A Zenetudományi Intézet archívumából Vas vármegyéből Nemeskoltáról láthattunk lassú és friss csárdást Pesovár Ernő gyűjtéséből.

Vasi kötődését − sokoldalúságát − az Ungaresca Táncegyüttesben végzett koreográfusi tevékenysége is jelzi. Dr. Pesovár Ernő szellemi hagyatéka a Vas Vármegyei Értéktár része is.

A családot Pesovár Anna Pesovár Ernő lánya képviselte, akinek köszönő szavai zárták az estet.

A kiemelkedő életúthoz, a Kossuth-díjjal kitüntetett néprajztudós dr. Pesovár Ernő életútjához méltó, emberi kvalitásait is kiemelő felemelő emlékezésben lehetett része annak, aki ellátogatott a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség eseményére – fogalmazott Lőrincz Beáta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában