Óriási lehetőség előtt

2018.09.06. 20:09

Egész Európát képviselheti Halász Bence

A hétvégén Ostravában rendezik meg az atlétikai Kontinentális Kupát, a földrészek csapatversenyét. Európa együttesében egy magyar atléta szerepelhet: Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvetője.

Horváth Erika

Berlin, 2018. augusztus 7. Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 7-én. (MTI/AP/Matthias Schrader)

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábban is megrendezte a kontinensek csapatversenyét – világkupa néven. 1977 és 2006 között tíz ilyen viadal volt, amely abban különbözött a mostani Kontinentális Kupától, hogy az öt földrész mellett a férfiaknál és a nőknél is a három legeredményesebb nemzet is indíthatott csapatot. 2010-ben jött az új változat, amely négyévente esedékes.


Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Kontinentális Kupán már csak négy csapat szerepelhet számonként két-két versenyzővel. Európa és Afrika az idei kontinensviadalának eredményei alapján válogatott, Amerika és Ázsia-Óceánia együttesébe pedig a ranglisták alapján lehetett bekerülni. További új kikötés, hogy ugyanabban a számban egy nemzetet csak egy atléta képviselhet. Ez a szabály segítette Halász Bencét az indulási joghoz, hiszen a berlini Európa-bajnokságon két lengyel, Wojciech Nowicki és Pawel Fajdek végzett előtte. Az aranyérmes Nowicki mellett így a Szombathelyi Dobó SE bronz­érmese lehet a másik európai résztvevő férfi kalapácsvetésben.

– Óriási lehetőség ez egy 21 éves versenyző számára – mondta Németh Zsolt, Halász Bence egyik edzője. – Bence az Eb végére nagyon elfáradt, egy hétbe is beletellett, mire újra fel tudta venni a ritmust. De azóta is nagyon készül, nem fog rosszul teljesíteni. Mivel itthon ezen a hétvégén rendezik a csapatbajnokság döntőjét, nem lesz edzői kísérete. Szerencsére a helyszínt már ismeri.

A csehországi Kontinentális Kupa kétnapos, szombaton 14.30-kor, vasárnap 14.38-kor kezdődik a program – utóbbi napon éppen a férfi kalapácsvetéssel.

Az IAAF egyik toprendezvényének történetében Halász Bence az ötödik Vas megyei résztvevő. A nagy elődök igazán emlékezetesen teljesítettek, hiszen a kalapácsvető Gécsek Tibor 1992-ben Havannában és 1998-ban Johannesburgban, Annus Adrián 2002-ben Madridban, Pars Krisztián pedig 2014-ben Marrákesben első helyet szerzett. Ugyancsak a legjobbnak bizonyult 2002-ben a diszkoszvető Fazekas Róbert is. Sőt, utóbbi 71,25, illetve Gécsek 82,68 (1998) méteres eredménye máig versenycsúcsot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában