Kint vannak a vízből

2018.12.16. 21:42

A Szombathelyi Sportiskolában folytatják a Vízmű SC úszói

Megnyugtatóan rendeződött az úszószakosztály ügye, a Szombathelyi Vízmű SC helyett immár a Szombathelyi Sportiskola égisze alatt versenyeznek a gyerekek.

Horváth Erika

A hazai rendezésű, nemzetközi Claudius Kupán induló úszók már új, sportiskolás szerelést húzhattak. A hátsó sorban jobbról Budavári István vezetőedző és szakosztályvezető

Fotó: Ohr Tibor

 

Májusban robbant a bomba, amikor a Szombathelyi Vízmű SC elnöke, vezetőedzője, Budavári István a szülők támogató aláírásával nyílt levélben kért segítséget országos és helyi vezetőktől, mert a Fedett Uszoda fenntartója, a Vasivíz Zrt. éves szinten kétszeresére, közel 20 millió forinttal kívánta megemelni a sportolók uszodai belépő- és a klub pályabérleti díját. A szombathelyi úszósport életben maradása lett a tét, hiszen a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) eredményességi támogatásából és a tagdíjakból az összesen már mintegy 40 millió forintot képtelenek voltak előteremteni. A gyerekek tagdíja addig is a csillagos eget verdeste, havi 13 500 forint volt, még jobban nem terhelhették a szülőket.

A hazai rendezésű, nemzetközi Claudius Kupán induló úszók már új, sportiskolás szerelést húzhattak. A hátsó sorban jobbról Budavári István vezetőedző és szakosztályvezető
Fotó: Ohr Tibor

A patthelyzetet feloldandó, július elején a város önkormányzata és a Magyar Úszó Szövetség vezetői – élükün dr. Puskás Tivadar polgármesterrel és Wladár Sándorral, a MÚSZ elnökével – is találkoztak a két fél képviselőivel. Kimondatott, hogy szükség van az úszószakosztályra, amely több száz fiatallal foglalkozik – megoldást kell találni, hogy továbbra is használhassák az uszodát. Végül az önkormányzat segített: úszószakosztállyal bővítették a Szombathelyi Sportiskolát és átvállalták a Vasivíz áremeléséből származó különbözetet.

– A szeptember 13-ai közgyűlés el is fogadta, hogy időarányosan erre az évre 4,8, jövőre 13 millió forintot biztosít az önkormányzat a megnövekedett bérleti díj ellensúlyozására kontrollált támogatási formában – mondta Boros András, aki ez év januárjától vezeti a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. sportiskolai szekcióját. – A Vízmű SC is tartott közgyűlést, ahol jóváhagyták a versenyzők távozását. Az összes úszója átigazolt hozzánk – és ezzel nem csak az ő ügyük rendeződött. Régebben is felmerült már az úszás sportiskolához csatlakozása.

Egyrészt bővült az SI sportági palettája, másrészt kompletté is vált a rendszer. Az iskolai úszásoktatás feladatköre maradt az önkormányzatnál, de az óvodai a sportiskolához került. Így a szakosztály közel 700 gyerek úszásoktatását biztosítja egy-egy tanévben. A 70 fős versenyzői csoport mellett az edzői gárda foglalkozik az óvodásokkal, illetve két szombathelyi általános iskola – a Neumann és a Zrínyi – 1–4. osztályosaival, akiknek az úszásóráit beépítették az órakeretbe. A szakosztály továbbra is használhatja a fedett uszodát, hiszen egyelőre nincs napirenden a felújítása. Az ovisokkal pedig az oladi iskola tanmedencéjében foglalkoznak. Már megtörtént a két klub között az átadás-átvétel is, elég sok volt a pályázatok révén kapott szer, eszköz. Az úszóink már hivatalosan is a Szombathelyi Sportiskola színeiben versenyezhetnek, hiszen a Magyar Úszó Szövetség a közgyűlésén felvette teljes jogú tagjai sorába az egyesületünket.

Hogy házon, szakosztályon belül is minden rendben van-e?

– Nem volt semmi döccenő az átigazolásoknál, a korábban esetlegesen aggodalmaskodók is megnyugodtak. Mindenki jött, hiszen ugyanaz az edzői stáb, mint korábban volt. A vezetőedző, szakosztályvezető nálunk is Budavári István maradt, aki már Szombathelyen is bizonyított az elmúlt években. Elég, csak Barta Márton korosztályos világversenyeken elért eredménylistáját, érmeit említenem. Személyével – szakmailag és emberileg is – csak nyerhet a sportiskola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában