Leiszt Máté megköszönte csapata áldozatos munkáját

A lezárt extraligás röplabdabajnokságban sem állapítottak meg helyezéseket, de nyitva hagyták a bennmaradás, feljutás kérését. Mekkora a realitása annak, hogy a Haladás Szombathely a következő szezonban is a legmagasabb osztályban szerepeljen?

Horváth Erika

Nagyon sokat dolgoztak, de a legfontosabb meccseken már nem tudtak bizonyítani

Fotó: Unger Tamás

Mondhatni, eredménytelenül zárultak a 2019/2020-as röplabdabajnokságok, miután április 9-én a Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) – a kijárási korlátozás határozatlan időre módosítása után – befejezetté nyilvánította a terembajnokságokat úgy, hogy helyezéseket sem állapított meg. A Haladás Szombathely csapata éppen a második idényét töltötte a legmagasabb osztályban. Tavaly az alsóházi rájátszásban újoncként nagyon magabiztosan őrizte meg extraligás tagságát, összességében a hetedik helyen zárt. Talán a sportágat, a bajnokságot, illetve a csapatot kevéssé ismerők csak legyintenének a zöld-fehérek eddigi szereplésén, hiszen a „lefújáskor” két győzelem mellett 16 vereség állt az extraligás csoport utolsó, nyolcadik helyét elfoglaló együttes neve mellett. Valójában azonban most is nagyon jó eséllyel készült a hatcsapatos rájátszásra, ahol oda-visszavágós körmérkőzés után a legjobb négy szerezhetett volna extraligás jogot a következő idényre.

Az egyik magyar élcsapat, a Békéscsaba másodedzői posztját adta fel Leiszt Máté tavaly nyáron, hogy ütőképes csapatot építsen Szombathelyen. Eleinte kevesebb, majd egyre több volt a részsiker, többször a legjobb magyar együtteseknek is egyenrangú ellenfele tudott lenni a Haladás, amelyet időközben rendesen megtizedelt egy komoly sérüléshullám. De közben nagyon sokat fejlődtek a helyi fiatalok, akik be tudtak állni a sorba. Összeérett a csapat, egyre jobb formát mutatott – még három alapszakaszmeccs volt hátra, amikor berekesztették a bajnokságot. A rájátszásban pedig tiszta lapról indult volna a négy extraligás és két NB I.-es együttes.

Nagyon sokat dolgoztak, de a legfontosabb meccseken már nem tudtak bizonyítani
Fotó: Unger Tamás

– Eleinte bíztunk abban, hogy zárt kapuk mellett folytatódhat a bajnokság, de napról napra súlyosbodott a helyzet – idézte fel a március közepi állapotot Leiszt Máté vezetőedző. – Helyes döntést hozott a szövetség a bajnokság felfüggesztésével, mert az emberi élet és az egészség a legfontosabb. Persze nehezen érintett minket, hiszen éppen jöttünk fel. Már éppen a forma élesítésébe fordultunk, jó irányba haladtunk, a végül elmaradt MTK elleni meccsen játszott volna újra elhúzódó sérülése után a csapat legjobbja, Genesis Miranda is – reális esélyünk volt a sikeres rájátszásra. De az élet közbeszólt, és mi nem sokat morfondírozhattunk, azonnal válságmenedzselés következett, hogy minden játékost sikerüljön hazajuttatni. Kurta és furcsa volt a búcsú, hiszen a bajnokság felfüggesztése, március 13-a óta még csak nem is találkozhattunk személyesen. Üzenetben köszöntem meg az egész éves áldozatos munkájukat mind a játékosoknak, mind a stábnak, a vezetőségnek, a technikai személyzetnek. Nagyon keményen dolgoztak, sajnálatos, hogy nem tudtuk feltenni az i-re a pontot.

A röplabdaszövetség a végső döntése előtt megkérdezte az egyesületeket. A Haladás is azon a véleményen volt, hogy már nincs realitása a bajnokság folytatásának.

A légiósokat hazaengedték (Sharonda Pickering ragadt csak itt, mert a Brit Virgin-szigetekre sem lehet beutazni), a visszahozásuk a jelenlegi helyzetben lehetetlen, de csak magyarokkal sincs edzésekre, felkészülésre lehetőség. Az MRSZ a bajnokság befejezetté nyilvánítását kihirdető közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a sportszervezeteknek nyilatkozniuk kell a következő idényre történő nevezési szándékukról. A Haladás hivatalos álláspontja még nem ismert.

– Bármennyire is fájó ezt kimondani, nem gondolom, hogy profi, első osztályú minőségben lesz folytatás – fogalmazta meg véleményét Leiszt Máté. – Hallom és látom, hogy a város már megítélt támogatásokat szüntet meg a járvány miatt megnövekedett költségei miatt. A mi esetünkben ezt már nem kellett megtennie, hiszen korábban kimondta a halálos ítéletet – azzal, hogy kihúzta a csapat alól az egyik fontos pillért: egyetlen forint önkormányzati támogatást sem szavaztak meg, sőt, a korábbi névadónk sem a röplabdacsapatot, hanem az SZKKA kézilabdacsapatát támogatja már. Köszönet a Haladásnak, nagyon méltányos volt azzal, hogy az április végéig szóló szerződéseket teljesíti; a mi játékosaink keresete nincs olyan szinten, hogy megengedhessenek maguknak egy hónapnyi kiesést. Mindenkinek egyéves szerződése volt plusz egyéves opcióval. Most kivárunk, de nehéz elképzelni, hogy ez aktivizálódhat – nem úgy tűnik, hogy pozitív végkifejlettel fog befejeződni ez a történet. Nagyon sajnálom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában