Frissen Vasból

2021.10.20. 13:00

Hamis igazolással focizott az egyik csapat több játékosa is a szomszéd megyében

Tizenegy pontot vont le az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának versenybizottsága a megyei III. osztályban szereplő Pázmándfalutól, mert a csapat több játékosa néhány bajnoki mérkőzésen hamis sportorvosi igazolással lépett pályára. A klub komoly pénzbüntetést is kapott.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Megdöbbentő esetet leplezett le nemrég egy játékvezető a megyei III. osztály Győri csoportjában, amikor az összecsapás előtti ellenőrzés során kiszúrta, hogy a Pázmándfalu több játékosa is hamis – úgy tudni, fénymásolt – sportorvosi igazolással akart pályára lépni. Négy korábbi bajnokin sikerült is a bírót megtéveszteni, így az igazgatóság versenybizottsága, miután kiderült a csalás, elvette az ott megszerzett pontokat, s meccsenként egy-egy büntetőponttal sújtotta az együttest. Sőt, az amatőr bajnokságban szokatlanul magas, 250 ezer forintos pénzbüntetést rótt ki a hibázó klubra - írja a Kisalföld.

A Kisalföld információi szerint a Pázmándfalu felnőttgárdájából négy, az egyesület tartalékcsapatából hat futballista sportorvosi igazolása akadt fenn a rostán, s lett gyanús a játékvezetőnek.

A további vizsgálatok kiderítették, összesen tizennégy pázmándfalui labdarúgó sportorvosi igazolásával akadtak problémák. Volt olyan játékos, akinek már 2016-ban, vagyis öt éve lejárt az engedélye, mégis futballozni akart. A nem mindennapi esettel kapcsolatban megkerestük a Pázmándfalu elnökét.

„Valóban volt olyan igazolás, aminek eredete kétségbe vonható, ezt nem vitatjuk, s emiatt vállaljuk is a felelősséget, de annyit leszögeznék, mértéktelenül nagy büntetést kaptunk ezért – mondta az amúgy jogász végzettségű klubvezető, dr. Szaiff László.

– Korábban más csapatnál is előfordult hasonló eset, sőt, a csoportunkban jelenleg is van egy klub, amelynél hasonló problémák lehetnek. Nem felmentve ezzel a hibázókat, úgy gondolom, a sportorvosi rendszer kialakítása rossz. Kevés a szakember, akikhez fordulni lehet, s nem könnyítette meg a helyzetet a koronavírus-járvány sem. Mi általában együtt kérünk időpontot a szokásos vizsgálatra, de akad olyan játékos, aki nem tud abban az időben eljönni. Onnantól az ő felelőssége az érvényes sportorvosi. Nehéz és körülményes időpontot foglalni.”

Pedig a rendszeres kontroll véleményünk szerint fontos lehet az esetleges tragédiák elkerülése, veleszületett betegségek kiszűrése miatt.

„Bevallom, az ilyen formálissá vált vizsgálatnak sok értelmét nem látom. Kispályán például nem kötelező, s nálunk nyugatabbra, Ausztriában sem előírás az alacsonyabb osztályú bajnokságokban a sportorvosi engedély. Nem hiszem, hogy komolyabb bajt így ki lehetne szűrni – tette hozzá az elnök, aki szerint lenne más megoldás. – A háziorvosi rendszerbe kellene integrálni az engedélyek kiadását. Ugyanúgy, ahogy a jogosítványok meghosszabbítását, ami szerintem megfelelően működik.”

A hiányzó engedélyeket azóta pótolták Pázmándfalun.

„Volt játékosunk, akinek az engedélye valamiért nem látszott az MLSZ rendszerében. Ezzel együtt minden játékosunk igazolását rendbe tettük, mivel egy kiscsapat életébe nem fér bele a többhetes felfüggesztés. Ahogy a kiszabott magas pénzbüntetés sem, ami – talán mondanom sem kell – rendkívül nagy érvágás egy amatőr egyesület életében. Ráadásul, amíg nem született meg a határozat, játékos híján a következő meccsre sem tudtunk kiállni, amiért még egy harmincezres büntetést is kaptunk. Fizetjük a tagdíjat, s tisztában vagyunk azzal, hogy ennek javát a szövetség társasági adóból állja, de az is csak közpénz. Emiatt is azt gondolom – bár tény, hogy hibáztunk –, aránytalanul nagy az az összeg, amit be kell fizetnünk.”

11 pontot vontak le a csapattól, ez derült ki a tabella mellé írt megjegyzésből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában