Veterán atléták világbajnoksága

2022.07.12. 11:48

Két arany, egy ezüst és egy bronz a szombathelyiek mérlege Finnországban

A Finnországban rendezett veterán atléták világbajnokságán remek teljesítménnyel rukkolt elő a Szombathelyi Dobó SE két versenyzője, Bodorkós-Horváth Kata és az egyesület mesteredzője, Németh Zsolt.

Sütő Dániel

Bodorkós-Horváth Kata két versenyszámban sem talált legyőzőre

Forrás: Bodorkós-Horváth Kata

A június 29-től július 10-ig tartó vb-n Bodorkós-Horváth Kata három számban is nevezett. Az első versenynapon a W 50-es kategória nők 5 km-es gyalogló távján állt rajthoz, majd az olasz Anna Savarese mögött a második helyen ért célba. Pár nappal később 10 km-en már senki sem tudta megelőzni. Kata remek 56.07-es időeredménnyel a francia Violaine és a lengyel Morawczynska előtt ért célba, azaz világbajnok lett. A magyar versenyző 20 km-en tette fel összteljesítményére a koronát, hiszen az esős, szeles idő ellenére ezt a számot is megnyerte rajt-cél győzelmet aratva. Rendületlen tempóban gyalogolt és 1 óra 54 perc 53 másodperces időeredménnyel megszerezte második világbajnoki címét a viadalon.

Németh Zsolt 14 év után fogott ismét kalapácsot a kezébe. A 16 fős mamutmezőnyben a lengyel Mariusz Walczak és az argentin Adrian Carlos Marzo mögött 60,09 méteres teljesítményével – az 1999-es sevillai felnőtt vb-n szerzett ezüstérme után – bronzérmet szerzett.

– 2007-ben és 2008-ban nyertem már Eb-t és vb-t is ebben a veterán kategóriában – számolt be Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE mesteredzője. – Időközben elhunyt édesapám és azt követően már nem volt időm a masters versenyekkel foglalkozni. Tavaly november 9-én betöltve 50. életévemet megfogadtam, hogy január 1-től újrakezdem a felkészülést és ismét kalapácsot veszek a kezembe. Nagyon mélyről indultam. Bár próbáltam magam fizikálisan edzésben tartani a kimaradt 14 évben, de nem rendszeresen, hanem csak ha időm engedte. A dobás teljesen elment, újra kellett tanulnom az egészet. Apu ennyi idős korában Rómában nyert veterán világbajnokságot 57,88-cal. Azt tűztem ki célul magam elé, hogy ezt megpróbálom elérni. Hatodik voltam a rajtlistán, úgyhogy nagyon örültem az éremszerzésnek, az már csak hab volt a tortán, hogy 60 méter fölött sikerült dobnom, mert edzéseken sosem értem el ennyit, 56-57 méter fölötti dobásaim voltak csak. Nagyon jól éreztem magam, pillanatok alatt hatalmába kerített a versenyszellem és a versenyzési láz. Jövőre Olaszországban, Pescarában rendezik az Európa-bajnokságot, ahol ismét szeretném megmérettetni magam – zárta szavait Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában