Forma-1

2023.04.02. 21:21

Háromszor kellett félbeszakítani a Formula–1-es Ausztrál Nagydíjat

A címvédő holland Max Verstappen eddigi pályafutása során először nyert Ausztráliában, Hamilton lett a második, Alonso pedig a harmadik.

SD

Fotó: Simon Baker

A rajt után a mercedeses Russell már az első kanyarban megelőzte a pole pozícióból startoló Verstappent, aki a kör végére még egy helyet veszített, ugyanis Hamilton szintén lehagyta a címvédőt. Charles Leclerc Ferrarijának a harmadik kanyarig tartott a futam, a sóderágyba csúszott és fel kellett adnia a küzdelmet. Szükség volt a biztonsági autóra, amely mögött Russell, Hamilton Verstappen volt a sorrend. Néhány körrel később Albon a Williamsszel csapódott a gumifalnak, így ismét érkezett a safety car. Russellt kihívták a boxba, ami rossz döntésnek bizonyult. A pályára került törmelék miatt ugyanis piros zászlóval félbeszakították a futamot, így bármelyik autón szabadon lehetett gumit váltani. Mintegy 15 perc után folytatódott a verseny, állórajttal. Hamilton, Verstappen, Alonso volt a dobogósok sorrendje. A holland aztán nagyon hamar és könnyedén átvette a vezetést Hamiltontól, majd Russell volt kénytelen feladni a futamot műszaki hiba miatt. Az izgalmaknak ezzel még nem volt vége: három körrel a leintés előtt újfent piros zászlóval leállították a viadalt. Erre egy felniről leszakadt és a pályán heverő gumi miatt került sor, így az utolsó két körnek ismét állórajttal vágtak neki a versenyzők. Az új start után több ütközés is történt, így azonnal belengették a piros zászlót, majd a versenybíróság új rajtot rendelt el. Ennek a sorrendje ugyanaz volt, mint az előzőé (Verstappen, Hamilton, Alonso). A mezőny így a biztonsági autó mögött teljesített egy kört, amelynek végén leintették a futamot. Az Ausztrál Nagydíj háromnapos programja során összesen 444 ezer néző látogatott el a melbourne-i Albert Parkba, ez nézőcsúcsnak számított a viadal történetében. A vb április végén Bakuban, az Azeri Nagydíjjal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában