Kosárlabda

2024.02.20. 16:59

Eb-selejtező előtt: már Szombathelyen tréningezik a magyar kosárválogatott - sok-sok fotóval

Gőzerővel készül a közelgő Európa-bajnoki selejtezőkre a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Az új szövetségi kapitány, Gasper Okorn által irányított, volt és jelenlegi Falco-játékosokkal teletűzdelt csapat a Schaeffler Aréna Savaria tréningezik – és vasárnap (18.00) Szombathelyen fogadja az olaszokat.

Tóth Gábor

Fotó: Unger Tamás

Új korszak köszöntött a magyar férfi kosárlabda-válogatottra. Ivkovics Sztojan augusztusban – 10 év és két Európa-bajnoki részvétel (2017, 20212) után – távozott a nemzeti csapat éléről. December elején nevezték ki az új szövetsági kapitányt: az a szlovén Gasper Okorn lett a szakmai munka irányítója, aki korábban roppant sikeresen dolgozott a Falco élén, kétszer lett bajnok, egyszer kupagyőztes a szombathelyi gárdával (továbbá háromszoros szlovén és egyszeres litván bajnok edzőként, 2007-ben pedig a szlovén válogatottal másodedzőként az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutott). Okorn mestert edzőként segíti a Falco-Vulcano KC Szombathely NB I.-es kosárcsapatának vezetőedzője, korábbi kollégája, Milos Konakov, illetve a korábban Körmenden (is) sikeresen dolgozó Sabáli Balázs. Érdekesség, hogy a válogatott stábjában további két falcós kapott helyet, dr. Laki Ádám erőnléti edző és Tanai Zoltán gyúró.

Az új szakmai stáb januárban kihirdette a válogatott bő keretét – amelyben több olyan játékos is helyet kapott, aki Ivkovicsnál nem igazán volt meghatározó játékos.

A magyar válogatott bő kerete: Benke Szilárd (Falco), Filipovity Márkó (Flamengo/brazil), Golomán György (Girona/spanyol), Hanga Ádám (Crvena zvezda/szerb), Mikael Hopkins (Enisey/orosz), Keller Ákos (Falco), Lukács Norbert (Szolnok), Maronka Zsombor (Neptunas/litván), Meleg Gergő (Pécs), Mócsán Bálint (DEAC), Perl Zoltán (Falco), Pongó Marcel (Falco), Somogyi Ádám (Andorra/spanyol), Tanoh Dez András (Falco), Tóth Ádám (ZTE), Valerio Bodon-Vincent (South Bay Lakers/G-Liga/amerikai), Váradi Benedek (Trefl Sopot/lengyel), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár).

Az új csapat, az új szakmai stáb csütörtökön mutatkozik be, amikor Izland vendégeként megkezdi az Európa-bajnoki selejtező-sorozatot. Majd szombaton Olaszországot fogadja Szombathelyen (18.00, M4 Sport). A kvartett negyedik tagja Törökország. A négyesből az első három jut ki az Eb-re. A 42. kontinenstornát 2025. augusztus 27. és szeptember 14. között rendezik Rigában, Tamperében, Limasszolban és Katowicében – a kieséses szakasznak Lettország ad majd otthont.

A válogatott Szombathelyen kezdte meg a felkészülést az Eb-selejtezőkre – péntek óta folyamatosan érkeztek a játékosok. A sajtó munkatársai a keddi nyilvános edzést tekinthették meg. Jó hangulatú tréninget vezényelt csapatának Gasper Okorn – aki láthatóan otthonosan mozgott a csarnokban. Ott izzadt a társakkal a csapat talán legmagasabban jegyzett játékosa, a Hanga Ádám is – aki roppant sikeres spanyolországi évek után a nyáron igazolt Szerbiába, és a hétvégén Szerb Kupát nyert a Crvena Zvezda mezében. Valerio Bodon-Vincent és Filipovity Márkó azonban nem vesz részt az edzőtáborban. Láthatóan nagy kedvvel dolgozott viszont a korábbi Falco-kedvenc, a napokban a 29. születésnapját ünneplő Váradi Benedek.

Váradi Benedek a Falco KC Szombathely saját nevelésű játékosa, 2012. októberében mutatkozott be a felnőtteknél. Gyorsan meghatározó játékossá nőtt ki magát, csapatkapitányként kulcsszerepet vállat a Falco 2019-es, 2021-es, 2022-es bajnoki címéből, valamint a 2021-es Magyar Kupa-győzelméből. Majd légiósnak állt, és első külföldön töltött szezonjában a litván élklub, a Rytas Vilnius mezében gyűjtött be egy bajnoki ezüstérnet. Az idei szezont már a lengyel Trefl Sopot csapatában kezdte – kulcsemberként segíti a tabella harmadik helyén álló együttesét.

– Nem mostanában játszottam az Aréna Savariában, örömmel tértem haza – mondta mosolyogva Váradi Benedek. – A szezon közben nincs lehetőségem napokat eltölteni Szombathelyen, ezért is örülök annak, hogy most itt van a válogatott főhadiszállása. Találkoztam a családommal, a régi barátaimmal – de bárhová is fordulók, ismerős arcokat látok. Ami rendkívül felemelő érzés. Ennek megfelelően tényleg jó érzéssel, motiváltan vágtam bele a munkába a válogatottal – ahol szintén csupa ismerős arc vesz körül. 

Rengeteg élmény köt a Falcóhoz, a csarnokhoz – de most nem egy klubcsapat, hanem a válogatott sikeréért küzdünk. Szerintem jó választás volt, hogy a szövetség Gasper Okornra bízta a szakmai munka irányítását: minőségi edző, aki ismeri a magyar mezőnyt, a magyar játékosokat, és a keret zömével dolgozott is együtt. Aminek azért is van jelentősége, mert kevés időnk van együtt dolgozni – hiszen a héten két meccs vár ránk, megspékelve utazással, ami azért elég feszített tempó. De szerintem tudunk változtatni az elmúlt időszak játékán, stílusán, és megpróbálunk ismét szép eredményeket elérni – mert van minőség a csapatunkban. Bizakodva várom az Európa-bajnoki selejtező-sorozatot! Jó a hangulat az öltözőben, együtt van a társaság, mindenki egészséges – szombaton pedig számíthatunk a közönségünk támogatására, hiszen ahogyan tudom, telt ház lesz vasárnap!

– Nem bántam meg hogy légiósnak álltam, bár nem volt könnyű elhagyni a nevelőegyesületemet – folytatta Váradi Benedek. – Persze ez a helyzet mind a magánéletben, mind szakmailag komoly kihívás elé állít – de élvezem a dolgot, és igyekszem megfelelni a kihívásoknak. Jól éreztem magam Litvániában, és úgy érzem, hogy jó helyen vagyok Lengyelországban is. Rendszeresen játszom, igyekszem fejlődni – az pedig külön motiváló, hogy a Sopot komoly célokért küzd. Sűrű a menetrendem, egymást érik a mérkőzések – szombaton például még kupamecset játszottam, így kicsit késve csatlakozhattam a válogatotthoz.

A magyar kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki selejtezős menetrendje, február 22., 18.00: Izland–Magyarország. Február 25., 18.00: Magyarország–Olaszország (Szombathely, Schaeffler Arena Savaria).

November 22., 18.00: Törökország–Magyarország. November 25., 18.00:  Magyarország–Törökország. 2025. február 20., 18.00: Magyarország–Izland

Február 23., 18.00: Olaszország–Magyarország.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában