mesélő házak

2020.12.20. 09:00

Revolverrel támadt jegyesére Bauer Ilona egy pletyka miatt

Nemes- és Rempehollós községeket 1937-ben Nemesrempehollós néven egyesítették. A község hollósi falurészen álló elemi iskolája államsegélyből épült 1893-ban.

Feiszt György

20201218 mesélő házak, Nemesrempehollós, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Itt végezte elemi tanulmányait Bauer Ilona, akit kisbirtokos szülei középiskolába Pécsett írattak be. A tehetséges diáklány a tanintézet önképzőkörének értesítőjében rendszeresen publikált. Figyelemreméltó verseivel és novelláival több irodalmi pályázaton díjat is nyert. Az ígéretesen indult életpálya a sikeres érettségi vizsga után hamarosan tragikus fordulatot vett. A fővárosi rendőrség jelentése szerint 1911. október 8-án a budapesti Orient szállodában agyonlőtte magát egy 20 év körüli személy, aki Keresztessy Kornélia, Berlinben élő írónő névre foglalt ott szobát. Hátrahagyott búcsúlevelében azt írta, hogy „nincs senkije és ne is kutassák kilétét”.

A hatóság által közzétett felhívásra néhány nap múltán jelentkezett egy Vas megyei család, amelynek tagjai elmondották, hogy a képes újságokban közzétett fotón az „öngyilkosságot elkövetett ismeretlen személy arcvonásaiban” rokonukat ismerték fel. A főkapitányságon megmutatott búcsúlevél kézírását azonosítva azután minden kétséget kizáróan megállapították Bauer Ilona személyi azonosságát.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a hajadon tragédiája nem előzmény nélküli. Az országos sajtó már október első napjaiban minden részletre kiterjedően foglalkozott egy Bauer Ilona által tervezett merényletkísérlettel.

Az elkeseredett leány ugyanis revolverrel támadt jegyesére, Farkas Lászlóra. Vőlegényével bosszúból akart végezni, mert az – egy róla terjesztett alaptalan pletyka miatt – szakított vele. A merénylet elkövetésére először egy Gáspár Ferenc nevű szombathelyi iparossegédet próbált felbérelni, de amikor az a gyilkosságra nem vállalkozott, a lány maga utazott Letenyére.

Ott azonban, minthogy Gáspár időközben feljelentést tett ellene, már csendőrök várták, letartóztatták és a táskájában talált két töltött revolvert lefoglalták.

A jegyespár szembesítése során Ilona előrántotta a ruhájában elrejtett harmadik revolvert, az azonban a vőlegény szerencséjére csütörtököt mondott. Bauer Ilonát Szombathelyen helyezték rendőri felügyelet alá, ám ő fogvatartóit kijátszva a fővárosba szökött, ahol – az ismertetett módon – végzett magával.

A tragikus sorsú, Budapesten eltemetett leányt, a nemesrempehollósi Bauer Ilonát rokonai exhumálás után a rempehollósi családi sírboltban helyezték örök nyugalomra.

Kiemelt képünkön: A tragédia szálai ehhez a nemesrempehollósi házhoz vezetnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!