Hírek

2009.05.20. 02:27

Hódító tárlatok a Nádasdy Ferenc Múzeumban

Sárvár - Ódon várfalak, évszázadok történelme, megannyi tárgyi emlék, állandó és időszaki tárlat, s nem utolsósorban töretlen népszerűség - a Nádasdy Ferenc Múzeum sikertörténete folytatódik: hódít az Éljenek a május 1-ek! tárlat.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A Nádasdy Ferenc Múzeum 1951 óta várja állandó és időszaki kiállításaival a látogatókat. Napjainkban az itt dolgozó 13 szakember mindent megtesz azért, hogy a várat kedveltté tegyék a turisták és a helyiek körében egyaránt. Úgy tűnik, jó úton haladnak: a látogatottság folyamatosan nő. A város fürdővendégei, turistái az esztendő minden szakában szívesen keresik fel a város jelképének számító intézményt. A folyamatos látogatószám-növekedés tavaly is töretlen volt: míg 2007-ben harmincezer látogató kereste fel a királyi fürdőváros szimbólumát, addig tavaly 34 ezren váltottak jegyet a múzeumba. A növekvő látogatószám és a sikeres programok eredménye, hogy az intézmény működtetése nem jár hiánnyal. 

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a város vendégeinek a fürdő mellett fő célpontja a várkastély. Az ódon falak varázsa, az állandó kiállítások, köztük az Európában egyedülálló huszártárlat, az egymást váltó időszaki kiállítások, a rendhagyó törté-nelemórák, és nem utolsósorban a rendszeres programok egyre több látogatót vonzanak a reneszánsz várkastélyba. A múzeum jelentőségét, mint a város szimbóluma és mint turisztikai vonzerő a városvezetők is felismerték. 

A Vas megyei múzeumok nehéz anyagi helyzetét figyelembe véve a helyi önkormányzat a múzeum anyagi támogatása mellett döntött - mondja Takács Zoltán Bálint, a sárvári intézmény igazgatója. A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának égisze alatt működő Nádasdy Ferenc Múzeumnak ugyanis a többi városi múzeummal együtt a Vas Megyei Önkormányzat a fenntartója. A nehéz gazdasági helyzet miatt azonban a támogatás csökkent, ekkor lépett elő támogatóként a városi önkormányzat, amely most az intézmény 13 alkalmazottja közül két teremőr bérét finanszírozza, sőt a múzeum fűtésszámlájába is beszáll - tudatta az igazgató.

Az igazgató kiemelte: feladatuknak tartják a gyűjteményükben található változatos és gazdag műtárgyi állomány megőrzését, tudományos feldolgozását és bemutatását. Szem előtt tartják, hogy látogatóik abban a pár órában, amit a kastélyban töltenek el, ki tudjanak szakadni a mindennapok rohanásából, zűrzavaros világunkból, s háborítatlanul kalandozhassanak a régmúltban, s a szép emlékek mellett jó hírünket is vigyék magukkal. Hogy ezek nem pusztán szavak, jól mutatja az Éljenek a május 1-ek! címmel a hónap elején nyílt időszaki tárlat, melynek látogatói a vendégkönyv bejegyzései szerint újraélik a sörös, szörpös, virslis május elsejék hangulatát, az ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekbeli mindennapokat. A vendégkönyv hasábjai szerint akad, akit a konyha és szobabelső, míg mást a régi újságok, vagy éppen egy hajszárító kerített hatalmába, késztetett emlékezésre. Sőt akadtak, akik a tárlatlátogatás után döntöttek úgy, hogy féltve őrzött relikviáikat a múzeum gondjaira bízzák, így a tárlat folyamatosan bővül.

Takács Zoltán Bálint elmondta, hogy bambis üveget, a sárvári cukorgyár termékeinek zacskóját is a múzeumnak ajándékozták, másvalaki pedig egy egész táska hetvenes évekbeli sörösüveggel lepte meg a kiállítás rendezőit. Így a tárlat bővül, az időutazás a Kádár-korszakba még jó pár hétig (június 14-éig) folytatódik.

Az igazgató azt is elárulta, hogy a reneszánsz várkastély másik nagyon kedvelt momentuma a húsz esztendő után idén újra megnyílt vártorony. A látogatók élvezettel kapaszkodnak fel a torony hatvanegy lépcsőjén, hogy megcsodálják a termek különleges freskóit, az itt kiállító vasi művészek alkotásait, valamint a királyi fürdővárosra nyíló különlegesen szép kilátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!