Hírek

2009.08.31. 21:09

Itt a gödör alja: a gazdasági visszaesés elérte a mélypontot, az elemzők fellendülést várnak

Budapest - A GKI Gazdaságkutató Zrt., az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság visszaesése a nyáron elérte mélypontját, azidei év egészében a csökkenés mértéke 6,5 százalékos lesz.

MTI

7,6 százalékos mérséklődés júniusban

 A kutatók szerint erre utal, hogy bár Magyarországon a második negyedévi GDP a vártnál is nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal mérséklődött, júniusban az iparban és a kivitelben már csökkent avisszaesés üteme, az építőiparban pedig egyenesen növekedést regisztráltak. 
    
Kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése is, ez azonban feltehetőleg a júliusi áfaemelés miatt előrehozott vásárlásoknak volt a következménye. A tavaszi csúcshoz képest kisebb lett amunkanélküliségi ráta is, bár ez alapvetően szezonalítással, a nyári idénymunkákkal magyarázható, ráadásul a legutolsó adat némi romlásról tanúskodik. 
    
A pesszimizmus oldódását jelzi, hogy a nagy visszaesés után negyedik hónapja enyhén javul a GKI konjunktúraindexe. Az egész világban javuló befektetői hangulat mellett a Magyarország iránt növekvőbizalom tükröződik. 
    
A nyári adatok a világgazdaságban és Magyarországon is a korábbinál valamivel kevésbé rossz gazdasági helyzetre utalnak. Világszerte jellemzően emelkednek a konjunktúra- és tőzsdeindexek, erősödika befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Ez a reálfolyamatok viszonylagos javulását vetíti előre. Ugyanakkor ennek mértéke és tartóssága nagyon bizonytalan. A GKI szerint még nem látható, hogy a megindult készletfeltöltésnek köszönhető, illetve sok országban költségvetési forrásokkal megtámogatott kereslet (például roncsprémiummal serkentett autóértékesítés) nem fullad-e ki, illetve mennyire indít be öngerjesztő növekedési folyamatokat. 2010-ben az EU-ban éves átlagban még visszaesés várható. 
    
A külkereskedelmi egyensúly az I. félévben hatalmas, 2,1 milliárd eurós aktívumot mutat. Ez a behozatalnál sokkal kevésbé visszaeső kivitel következménye. Az államháztartás GDP-hez viszonyítotthiánya várhatóan a kormány által megcélzott, a nemzetközi szervezetekkel egyeztetett 3,8 százalék körül lesz. 
    
Júliusban az infláció a júniusi 3,7 százalékról az adóemelések hatására 5,1 százalékra emelkedett, ez azonban egyelőre kisebb a vártnál. A fogyasztói energiaárak őszi csökkentését is figyelembevéve éves átlagban 4,7 százalékos, az év végén 6,5 százalék körüli infláció várható, amit 2010 második felében várhatóan markáns csökkenés követ. 
    
A GKI szerint az idei év végéig további kamatvágások valószínűek, az alapkamat az augusztus végi 8 százalékról december végére 7 százalék körüli szintre csökkenhet. 2009 második felében 270, évesátlagban 280 forint körüli euróárfolyam várható, az árfolyam-ingadozás a második félévben csillapodik. 
    
Az első félévben a versenyszektorban mintegy 5 százalékkal emelkedett, a költségvetésiben 7 százalékkal csökkent a bruttó átlagkereset. Az előbbi mértékében szerepe volt, hogy az alacsonyabbjövedelmű fizikai dolgozók részaránya - mivel az elbocsátások elsősorban őket érintették - mérséklődött, ami emeli az átlagot - jegyzik meg. A nemzetgazdaság egészében a kimutatott reálkereset az első félévben 2,2 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Magyarországon lehet a legmarkánsabb ipari fellendülés

 Közép-Kelet-Európa ipari szektorának recessziója a jelek szerint kezd túljutni a mélypontján, a felmérések által jelzett erőteljes szektoradatok a kilábalás küszöbönálló kezdetét mutatják, és a fellendülés jó eséllyel Magyarországon bizonyulhat a legmarkánsabbnak a térségben, áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői előrejelzésében.

A BNP Paribas bankcsoport legújabb felzárkózó piaci helyzetelemzése szerint a második negyedév óta beérkező vezető jelzőszámok arra vallanak, hogy "egyre kevésbé komor" a térség ipari termelésének kilátása, a bázishatások révén október-novembertől már növekedhet is az ipari kibocsátás éves összevetésben a legtöbb országban. Ez a teljes körű gazdasági kibocsátásnak is jót tehet, tekintettel arra, hogy az ipar "viszonylag nagyon fontos" szerepet játszik a térség gazdaságaiban, áll az elemzésben.
    
A BNP Paribas elemzői szerint térségi összehasonlításban egyelőre Lengyelország teljesít a legjobban: itt az ipari termelés visszaesése éves szinten 5 százalékra lassult az elmúlt időszakban. Romániában is már egyszámjegyű az éves csökkenési ütem, Csehországban pedig most lassul a 10-15 százalékos sávba.
    
Jóllehet a magyar ipari termelés értéke még mindig 20 százalék körüli ütemben esik éves összehasonlításban, a csökkenés üteme az utóbbi időben "még Magyarországon is enyhült valamelyest", áll a BNP Paribas hétfőn kiadott térségi helyzetelemzésében.
    
A ház szakértőinek előrejelzése szerint az ipari kibocsátási folyamatok a közlejövőben tovább közelítenek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy Lengyelország viszonylagos túlteljesítése elenyészik, miközben a magyar ipari termelés fellendülése a legmeredekebb lehet a térségen belül.
    
Ez utóbbi fő mozgatóerejét nem csupán a bázishatások adják majd, jóllehet e hatások nyilvánvalóan sokkal erőteljesebb termelésnövekedést tesznek lehetővé éves összevetésben azokban a gazdaságokban, amelyek a legsúlyosabb visszaeséseket szenvedték el. 
    
Magyarország esetében azonban az is tényező lesz, hogy a magyar feldolgozóipari cégeknek - amelyek a térségen belül a legnagyobb mértékben fogták vissza termelésüket az év eleje körül - sikerült csökkenteniük raktárkészleteiket is. 
    
Ezzel szemben a lengyel vállalatok jelentősen növelték készleteiket abban az időszakban, amikor a végfelhasználás éppen összeomlott, és ezeket a készleteket még értékesíteni kell, mielőtt fenntarthatóbb fellendülés kezdődhetne a lengyel ipari szektorban, áll a BNP Paribas hétfői elemzésében.
    
Már más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a közép-európai EU-térség ipari szektora a kilábalás küszöbén áll.
    
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi feltörekvő piaci elemzése szerint Közép-Európa - elsősorban is Magyarország és Lengyelország - az idei első-második negyedévben elérte a jelenlegi ciklus mélypontját. A cég szakértői szerint a két országnak az idei év első felében lezajlott valutaárfolyam-gyengülés "jelentős versenyképességi lökést" adott, és ennek révén a következő időszakban "kellemes meglepetésekre" is lehet számítani ipari szektoraikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!