Hírek

2010.07.26. 10:26

Csak vasárnap lesz kampánycsend az önkormányzati választásokon

A parlament módosította a választási eljárásról szóló törvényt. Az új intézkedések egyaránt érintik a választókat, a jelölteket, valamint a választás lebonyolítóit.

Erős D. Zoltán

Az elmúlt héten fogadta el a parlament a választási  eljárásról szóló törvény módosítását, amely Kósa Lajos, dr. Szakács Imre és dr. Kovács Zoltán (mindhárman Fidesz) képviselők önálló indítványára történt. 

A  beterjesztők véleménye szerint az országgyűlési képviselők 2010. évi választása technikai lebonyolításának problémái ráirányították a figyelmet arra, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi törvény egyes szabályainak módosítása elodázhatatlan. Tekintettel arra, hogy helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek októberi választásának időpontjáig már nem állt rendelkezésre elegendő idő a jogszabály teljes, átfogó, minden részletszabályra kiterjed átdolgozására, ezért a mostani módosítás kizárólag azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyekre önkormányzati választások zavartalan lebonyolítása érdekében feltétlenül szükségesek.   

A önálló képviselői indítványt megfogalmazók szerint fontos szempont, hogy a kampány ne nyúljon indokolatlanul hosszúra. 

A módosított jogszabály ezért igyekszik a különböző időpontokat egymáshoz közelíteni, egységesíteni.

Az új szabályozás szerint a választói névjegyzéket a választás időpontját megelőző 41 nappal 5 napra közszemlére kell tenni. A választóknak a választás előtti 39. napi kell megkapniuk a névjegyzékbe vételről szóló értesítését. 

Fontos változás, hogy a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig  tart. Azaz ezután nem lesz szombaton kampánycsend. A szavazás napján 0 órától 19 óráig tilos választási kampányt folytatni.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán igazolással csak akkor szavazhat a választópolgár, ha lakóhelye mellett bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik. A nem a lakóhelyen történő szavazáshoz igazolást legkésőbb a szavazást megelőző második napon lehet kiadni. Igazolást csak személyesen lehet kérni. Ezt eddig az érintettek megtehették levélben, illetve meghatalmazott útján is.

A módosítás  szerint a választás időpontját legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni. A jelöltajánlásra és a jelölt bejelentésre vonatkozó határidők ehhez igazodnak. A választási bizottságoknak a jelöltek, listák nyilvántartásba vételére a korábbi három nap helyett két nap áll rendelkezésre. A jogorvoslati eljárásokban három napon belüli határidőket a két napon belüli váltja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!