Hírek

2011.02.10. 17:05

Médiatári filmarchívum a Videotoriumban

A NIIF Intézet 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű Videotorium videomegosztó szolgáltatását, amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget.

UNIVerZOOM

 A Videotorium hazánkban az első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál, amely innovatív megoldásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is az egyik legmodernebb ilyen típusú szolgáltatás.

A SEK Könyvtára médiatárának filmanyagával elsők között csatlakozott a Videotorium filmanyagához. A weboldalon a "Csatornák" menüben (közvetlen elérés: http://videotorium.hu/hu/channels/details/273,NymE_SEK_volt_Berzsenyi_Daniel_Foiskola" target="_blank" )egy csoportban lehet válogatni a filmek közül. A több mint 70 felvétel folyamatos bővítését tervezzük. A Szalay László volt főigazgató által megkezdett filmes tevékenység eddig megmentett része a Médiatár videokazettáin találhatóak. Digitális archiválásuk a szerény körülmények között is folyamatosan történik. Közkincsé tételük a Videotorium segítségével vált lehetővé.

A megosztott filmek kategorizálva, tárgyszavazva kerülnek a videomegosztóba biztosítva a sokrétű visszakereshetőséget. Az előadásokhoz egyszerűen társíthatók PPT bemutatók, növelve az előadás érthetőségét.

A megosztott filmek között sokféle előadás, tanévnyitó és diplomaosztó tanácsülések, oktatófilmek, intézménytörténeti jelentőségű összefoglalók, rendezvények, diáknapi filmek felvételei találhatók meg. A könyvtár munkatársai igyekeznek a rendezvényeikről saját felvételeket is készíteni és megosztani, megőrizve/felújítva a régi hagyományokat.
Korábbi felhívásunkat megismételve kérjük azok jelentkezését, akik birtokában közkincsé tehető filmfelvételek találhatóak.

A fent említett "Csatornák" között most osztották meg a "Rendszerváltás Magyarországon" c. hangfelvétel-gyűjteményt, amely a Szabad Európa Rádió és a BBC 1989-es magyar nyelvű felvételeiből áll össze (170 felvétel). A Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvánnyal való együttműködésnek köszönhetően a legendás Gólyavári Esték sorozatából kerültek fel felvételek (Németh G. Béla, Kosáry Domokos, Ormos Mária).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!