Hírek

2011.04.11. 15:08

A tavasz üde színfoltjai

Bár nemrég még itt-ott kósza hózáporokról és repkedő mínuszokról lehetett hallani, de most már egyre gyakrabban süt ki a nap, és ha jól beleszagolunk a levegőbe, időnként akár azt a jellegzetes tavasz-illatot is felfedezhetjük. De azon túl, hogy utóbbiak igen kellemes látványt nyújtanak a szemlélőnek, bizonyos jelentéssel is rendelkeznek, amivel jobb tisztában lenni - főleg ha ajándékként kívánjuk adni őket.

Bertalan Melinda

Kétségkívül mindenki tudja, hogy a hóvirág a tavasz hírnöke, azt viszont már sokkal kevesebben, hogy a remény szimbóluma is. A keresztény kultúrkör szerint ugyanis ennek a virágnak a látványa vigasztalta a Paradicsomból kiűzött első emberpárt.

Ennél is fontosabb virágunk azonban a tulipán. Talán még emlékszünk valamikori művészettörténet óráinkra, ahol egyfolytában azt nyüstölték, milyen fontos népművészeti motívum ez a változatos színekben pompázó növény. Míg a (fehér) liliom közismerten az ártatlanságot szimbolizálja a művészetben, a tulipán épp ellenkezőleg, sokszor az ártatlanság elvesztésére utalt. Ezért is nevezték több helyen a menyasszonyi ládát tulipános ládának, a ráfaragott tulipánok illetve azok jelentése nyomán. Emellett a piros tulipán az igaz szerelem jelképe is.

Igazi magyar virág a búzavirág, noha már szinte az egész földkerekségen elterjedt. Magyar érzületű lányok kifejezetten örülnek, ha búzavirágot kapnak, de valószínűleg azok is közel érzik magukhoz e virágot, akiknek gondolatai tiszták, rendezettek (nem olyan kuszák, mint sokunknak).

Míg megunhatatlan kedvencünk, a rózsa szinte bármilyen alkalomkor elsüthető, nárciszt ajándékozni kevésbé szokás. Valószínű, hogy nem jelentése miatt nem találjuk a virágboltok polcain, mégis így alakult. Ezt a növényt a virágok szolgájának is nevezik kissé lehajtott feje miatt. Nevét Narcisszoszról, a görög ifjúról kapta, aki beleszeretett saját tükörképébe, s mivel egész nap önmagát bámulta a vízben, Nemezisz, a bosszú istene virággá változtatta. Így lett a nárcisz az önimádat, a hiúság, de érdekes módon a tisztelet virága is.

Persze, valljuk be, minket olykor teljesen hidegen hagy, milyen (rejtett) jelentéssel bír a virág, amit kaptunk. Mert mindegy, hogy nárcisz vagy rózsa: a virág még mindig az egyik legkedvesebb ajándék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!