Hírek

2011.04.28. 05:19

Huszonegyedik századi iskolává alakult a büki intézmény

Siri Ellen Sletner norvég nagykövet asszony jelenlétében szerdán lezárult a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola felújítása, melyet a norvég alap támogatott.

Tersztyánszky Krisztina

Bük város önkormányzata 2008-ban pályázott az Európai Gazdasági Térség Norvég Finanszírozáshoz az 1961-ben épült, 1990-ben pedig kibővített iskolaépület felújítására. A nyertes pályázat révén tavaly elindulhatott a település eddigi legnagyobb léptékű beruházása. Az összköltség egymillió 502 ezer euróra rúgott, melyből a pályázat 85 százalékot, azaz egymillió 276 ezer 700 eurót fedezett. A fennmaradó részt az önkormányzat saját forrásból finanszírozta.

A kistérségi hatókörű intézmény a beruházással igazi huszonegyedik századi iskolává alakult. Az emeletráépítés és a tetőtér beépítése öt új tanterem, napközis termek, egyénre szabott foglalkoztató helyiségek kialakítására adott lehetőséget. Informatikai oktatóterem létesült, és korszerű tanétteremmel és tankonyhával is bővült az iskola. Egyúttal megvalósult a teljes akadálymentesítés, amely a fogyatékkal élő tanulók számára is biztosítja az egyenlő esélyeket.

A beruházás 2009. decemberében indult, és a határidőket tartva már az április 30-i hivatalos projektzárás előtt napokkal megtarthatták az ünnepélyes iskolaavatót. Köszöntőjében Németh Sándor polgármester  így fogalmazott: köszönetet mond az előző városvezetésnek, hogy mertek nagyot álmodni. Hozzátette: a beruházás nemcsak egy huszonegyedik századi színvonalú iskolát, hanem új barátságokat is hozott. 

Szavaihoz csatlakozott Siri Ellen Sletner norvég nagykövet asszony is. Elmondta, hogy az avatás napja a két nép közötti kapcsolatban is jelentős állomás, s hogy az épület bizonyítéka a norvég és magyar szakemberek kitűnő együttműködésének. Kitért arra is, hogy már megkezdődött a kapcsolat kiépítése a büki intézmény és egy norvég vendéglátóipari iskola között, melynek szakemberei a közelmúltban gasztronómiai hetet is tartottak a vasi fürdővárosban.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár is, aki beszédében egyebek közt Berzsenyi Dániel és az iskola névadója, Felsőbüki Nagy Pál kapcsolatáról, illetve a közös európai kultúráról szólt. Dr. Medvegy Tilda oktatási szakértő az intézményben folyó képzést méltatta.

Az ünnepség után a vendégek megtekintették a kívül-belül újjászületett épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!