Hírek

2012.10.18. 14:27

Erősödő kapcsolatok: Dusan Snoj főkonzul a közös projektek híve

Szentgotthárd – Dusan Snoj főkonzul szerint a határon átnyúló együttműködések bővítésében jócskán akadnak még lehetőségek.

Kiss Tamás

A szlovén kormány egy éve nevezte ki Dusan Snojt a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzuljának. Rutinos diplomataként Dusan Snoj korábban volt már nagykövet Oroszországban, Danilo Türk köztársasági elnök munkáját pedig diplomáciaügyi tanácsadóként segítette. Mint mostani érdeklődésünkre elárulta: éppenséggel Danilo Türk javasolta számára, hogy vállalja el a szentgotthárdi főkonzuli megbízatást. Dusan Snoj megtisztelő feladatnak tartja, hogy Vas és Zala megyében egyedüli főkonzulként képviseli a szlovén állam, az állampolgárok és a gazdasági társaságok, különösképpen pedig az itt élő szlovén nemzeti közösség érdekeit, a két ország gazdasági, kulturális és oktatási együttműködését. Mint érdeklődésünkre elárulta, az elmúlt egy év visszaigazolta ama gondolatát, miszerint a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára az a jó, ami jó a többségi nemzet számára is, ennek szellemében a főkonzulátus akárcsak eddig, úgy a jövőben is a közös érdekek mentén végzi a munkáját. Dusan Snoj elmondása szerint eme munkának az egyik fő csapásiránya a gazdasági kapcsolatok élénkítése, a főkonzul szerint ugyanis e területen, főként a határon átnyúló együttműködések fejlesztésében jócskán akadnak lehetőségek.

– A gazdasági együttműködés szempontjából az idei év egyébiránt máris mérföldkőnek számít – nyilatkozta a Vas Népének Dusan Snoj, aki példaként a két ország köztársasági elnökei által megnyitott márciusi üzletember találkozót említette, főként, hogy az ott elfogadott javaslatok kivitelezése már javában zajlik.

A főkonzul arra is kitért, hogy a határon átnyúló együttműködések a forráshoz jutás szempontjából is előremutatóak, a közös gazdaság-, illetve területfejlesztési tervek megvalósításához ugyanis Brüsszeltől lehet lehívni pénzeszközöket. A térségben több (a falusi turizmust, a nemzeti parkokat, az életminőséget, a térinformatikát és a városfejlesztést szolgáló) projekt is mutatja már, hogy ez valóban járható út, ennek okán a főkonzulátus a továbbiakban is komoly energiákat mozgat meg azért, hogy a lehető legtöbb, az EU által támogatott határon átnyúló projekt szolgálhassa a Hármashatár környékén élő emberek boldogulását. (Nem utolsó sorban a fiatalok itthon tartását!)

– Elsődleges feladatunk annak kihasználása, hogy Magyarországgal együtt a Schengeni-övezet tagjai vagyunk, meggyőződésem szerint közös munkával ebből itt, a Rába-vidéken az eddiginél jóval többet is profitálhatunk – fogalmazott Dusan Snoj, aki szerint az Opel legújabb jelentős beruházása is fényesen bizonyítja a térség fontosságát, a környék fejlesztésében rejlő komoly potenciált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!