Hírek

2012.12.11. 20:57

Fa Nándor ismét nekivág az óceánnak

Szombathely - Fa Nándor jövőre ismét nekivág hajójával az óceánoknak. A hajó saját tervei alapján készül, a vállalkozás reklámkampánya is megkezdődött, a bemutató, népszerűsítő videoklip zenéjét és a szignált is a szimfonikusok játsszák.

Peltzer Géza

Fa Nándort (59) úgy ismerte meg az ország és a világ, hogy 1985-87 között a Szent Jupát fedélzetén, amely egy átépített balatoni vitorlás volt, Gál Józseffel közösen megkerülték a Földet. A kilencvenes évek elején profi óceáni vitorlázó lett, versenyben háromszor vágott neki a távnak. 1990-91-ben a BOC Challengen, 1992-93-ban a Vendée Globe versenyen – ami az egyszemélyes, megállás nélküli Földkerülő vitorlás verseny – ért célba, ötödik lett 128 napos teljesítménnyel. A következő, 1996-os versenyre ismét saját hajót épített, a Budapestet. Ekkor már esélyesként indult a versenyen, de több probléma hátráltatta a rajt előtt is, végül vissza is kellett fordulnia, mivel éjszaka a Biscaya öbölben összeütközött egy kolumbiai felségjelzésű tankerral.

Fa Nándor és Mérei Tamás. A Spirit of Hungary több útról szól, areklámkampányhoz a zenét mindig a szimfonikusok játsszák. Fotó: Czika László

– Azóta eltelt tizenhat év, gyermekei felnőttek, vállalkozásában tevékenykedett, de végig motoszkált az agyában, mikor vághatna újból neki a távnak – meséli Mérei Tamás, aki szinte mindent tud az óceáni vitorlázásról: neveket, műszaki adatokat, történeteket sorol, sőt ő maga is hasonló álmokat dédelget magában a jövőre vonatkozóan.

– Azóta a világ profivá vált, ma már 4-5 millió euróba kerül egy ilyen, több éves projekt, ezt egy ilyen kis országból megvalósítani nem egyszerű. Fa Nándornak azonban szerencséje volt: egy amerikai cég, amely karbon alapanyagokat gyárt, felajánlotta a hajótesthez szükséges mennyiséget. A cég alapítója ötvenhatos magyar, aki Virginiában telepedett le. Ez a felajánlás adta meg a kezdő lökést annak, hogy Fa Nándor hozzákezdjen a nagy vállalkozáshoz.

Talán sokan nem tudják, hogy Fa Nándor, aki a tizenhat év kihagyás idején is figyelte, mi történik az óceáni vitorlázósportban, maga is hajóépítő, ami ritkaság, sőt, maga tervezi a hajót, és az építésnél is végig jelen van. A négyéves Spirit of Hungary projektet múlt héten jelentették be Budapesten. Ez azt jelenti, hogy két, kétéves világbajnoki ciklusban indul el Fa Nándor. Jövő júniusban a hajót Kopernél vízre teszik, és szeptemberben már egy transzatlanti versenyen, a Jacques Vabre-n való indulás szerepel a tervek között. Majd 2014-ben több verseny következik, köztük a Földet kerülő, kétszemélyes verseny, a Barcelona World Race, 2016-ban pedig ismét a vitorlázás Forma–1-ének nevezett Vendée Globe.

Mérei Tamásnak hét-nyolc éve hobbija az óceáni verseny vitorlázás, minden ezzel kapcsolatos információt magába szívott, sőt tudósított is egy magazinnak. Fa Nándorral is egy ilyen alkalommal találkozott. A jelenleg futó Vendée Globe rajtjánál került szóba a Spirit of Hungary is. Megegyeztek abban, hogy mostantól kezdve a projektet népszerűsítő videó anyagokban a Savaria Szimfonikus Zenekar játssza fel a zenét. Az elkészült klipben Wagner A bolygó hollandiját dolgozták fel, valamint egy egyedi szignált is készítettek, ami jó reklám a zenekar számára is.

Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója és Fa Nándor. A Spirit of Hungary klipje már megtekinthető a Yuotube-on. Fotó: Czika László

 

Még érez magában erőt

Fa Nándor a közelmúltban úgy döntött, ismét hajóra száll és végigcsinálja az Imoca World Championship elnevezésű óceáni szólóvitorlázó világbajnoki szériát. Ez egy 2013-tól 2017-ig tartó rendkívüli versenysorozat. Egy ilyen kihívást ma már csak világszínvonalú hajóval érdemes elkezdeni, lehet végigküzdeni élve és a tisztes eredmény reményében. Fa Nándor Déry Attilával szép csendben megtervezte a hatvan lábas hajót, és elkezdődött az építés. A test jelenleg egy másik hajóépítő zseni, a Fehérváron felnőtt egykori vitorlázó, Paulovits Dénes csarnokában egyelőre a nyilvánosság elől gondosan elrejtve készül. Jövő június elején teszik vízre a hajót Koperben, ahol megkezdődnek a tesztvitorlázások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!