Hírek

2013.05.09. 13:14

Együtt, vállvetve - A kerekes székesek sem tehetetlenek

Szombathely - Együtt, vállvetve címmel rendezi meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kara, a Békefi Antal Szakkollégiummal közösen szakmai, kulturális programját. A kerekes székesek esélyegyenlőségére hívják fel a figyelmet.

Bajdó Bettina

A Savaria Egyetemi Központban csütörtökön fél tízkor nyílt meg hivatalosan az Együtt, vállvetve elnevezésű rendezvény. A program a Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-  és Sporttudományi Kara, a Békefi Antal Szakkollégiummal közösen szakmai és kulturális rendezvénye.  Célja, hogy  a művészetek, a pedagógia és a sport területén körbejárják azt a sokoldalú világot, amelyben sérültek és épek egymást segítve otthon érezhetik magukat.

A megnyitón elsőként Heszteráné dr. Ekler Judit egyetemi docens, szakkollégiumi vezető szólalt fel, s azzal a gondolattal vezette be a rendezvényt, hogy sokfélék vagyunk, de  mindegy, hogy ki milyen, hiszen mindenkitől lehet valamit tanulni. Arra kérte a jelenlévőket, hogy szánjanak időt arra, hogy megismerjék egymást.

Átadták az egyedülálló, kerekes székkel használható erdei drótkötél akadálypályát a kalandparkban. Fotó: Benkő Sándor

Dr. Puskás Tivadar polgármester a beszédében hangsúlyozta, hogy a jövő záloga lehet az, hogy foglalkozunk azokkal, akik mások, mint mi. A polgármester megemlékezett azokról, akik az olimpián a várost, az országot képviselték, s szép eredményeket értek el. Hozzátette,  a rendezvény az összefogás eredményeként jöhetett létre, kilenc szervezet dolgozott közösen, így csütörtökön és pénteken 10 helyszínen 21 féle programmal várják az érdeklőket.

A rendezvényt Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  sportért felelős helyettes államtitkár, többszörös paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó  nyitotta meg, Arról beszélt, hogy bízik benne,  hamarosan nem lesz olyan esemény, mely a kerekes székben élők integrációt szolgálja, mert nem lesz rá szükség. Szekeres Pál az egyetem  sportcsarnokában 20  ép önkéntes részvételével mutatta be, hogyan birkózhat meg egy kerekes székben élő a napi rutinfeladatokkal, hogyan közlekedhet és végezhet sporttevékenységet. A tréning célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet, az érintettek semmivel sem tehetetlenebbek, mint ép társaik.

Délután Gyöngyösfaluban, a Holdfényliget Kalandparkban megnyitotta kapuit hazánk első és egyedülálló, mozgásukban korlátozottak által kerekes székkel használható erdei drótkötél akadálypályája is. A  pálya két szakaszból áll: az egyik kerekes székkel és járóbottal, a másik csak járóbottal teljesíthető akadályokkal felszerelt.

 

 

Az új  pályákat teljes biztonságban használhatják a park látogatói. Mozgáskorlátozottak, kerekes székkel közlekedők esetében a jármű biztonságára is figyeltek  a kialakítás során. Az új  pálya egy  helyi pályázaton nyert ötmillió forintos  támogatás segítségével valósult meg a környék beszállítói által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!