Hírek

2013.05.09. 13:01

Madarak és fák napi rendezvény óvodásoknak

Szombathely - Május 10-én van madarak és fák napja, amelynek alkalmából csütörtökön természetvédelmi akadályversenyt is szerveztek az Aréna Óvodában.

Kovács Eszter

A természetvédelmi jelleggel életre hívott programsorozatra Szombathely több óvodájának pedagógusait is meghívták. Az  ovisok az intézmény udvarán Gazdag Erzsi-verseket mondtak, s tavaszi dalokat énekeltek. Majd a természetvédelmi akadályversenyen - egyebek mellett sárgarigó, gólya, bagoly, ölyv - csapatba  szerveződtek, s elindultak  a fák tövében kialakított állomásokra. A nagyobb ovisoknak képekről madarakat kellett felismerniük, emellett számos játékos feladatot is szerveztek számukra. Egyebek mellett a   kis  résztvevők egy lezárt dobozba nyúltak bele, ahol termések voltak, s fel kellett ismerniük, hogy diót, vagy éppen tobozt tartanak-e a kezükben. Az ügyes ovisok felsorolták a fák részeit, emellett  példákat mondtak költő és vízi madarakra, s tudták, melyik a világ legnagyobb fája.

Mindeközben a kisebbek  aszfaltrajz versenyen fákat, lepkéket rajzoltak, s papírból madarakat hajtogattak.

Lőrincz Csilla óvónő, főszervező érdeklődésünkre elmondta, hogy az Aréna Óvodában nemcsak a néphagyományokra, hanem a természet szeretetére is nagy hangsúlyt fektetnek. Fontos, hogy sok időt töltsenek a természetben, sokat kiránduljanak, barangoljanak  a jó levegőn.  Mint mondta, a madarak és fák napja rendezvényt az intézményben immár húsz éve megtartják. A természetvédelmi akadályversenyt pedig azért találták ki, hogy  a résztvevők érdeklődését folyamatosan fenntartsák, miközben az ovisok  újabb és újabb  helyszínen, más-más  feladatokkal ismerkednek meg. A rendezvény főszervezője elmondta: a programsorozatnak elsődlegesen az a célja, hogy  óvodásaik megszeressék, s játékos formában megismerjék az őket körülölelő természetet.

Párizsban, 1902-ben  az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelméért.  Azóta minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. A rendezvényt a világon először Chernel István, kőszegi ornitológus  szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!