Hírek

2013.06.05. 15:10

A dömölki falatozó

Celldömölk - Vagy ezúttal inkább Dömölköt kellene írni, hiszen június 8-9-én az első Dömölki Napok programja éppen a legkorábban dokumentált városmagra, városrészre irányítja a figyelmet.

Ölbei Lívia

A város története több önálló települést rejt magában, amelyek ma már legfeljebb városrészként érzékelhetők. A legkorábban dokumentált település, amelyből a mai Celldömölk kinőtt, Dömölk (vagyis  Pórdömölk és Nemesdömölk),  aztán a gyorsan fejlődésnek induló  Kis-Cell. Ma Celldömölk városához tartozik Alsóság és Izsákfa is.

A hagyományteremtő szándékkal megszervezett Dömölki Napok programja a szórakoztatáson túl éppen a városrész-tudatot szeretné erősíteni, hangsúlyozva azt a tényt is, hogy aki Celldömölk történetének forrásvidékét keresi, előbb a pórdömölki romtemplomhoz (ehhez a "kicsiny erősséghez"), aztán az evangélikus templomhoz föltétlenül el kell jutnia.

A maga nemében unikális romtemplom és az evangélikus templom körül szerveződnek a Dömölki Napok programjai is. Szombaton reggel 7-től 9 óráig tart a zenés ébresztő: a dömölkieket az Ádám Jenő Zeneiskola Alapfokú Művészet-oktatási Intézmény fúvószenekara ugrasztja ki az ágyból.

 

A  Dömölki Napok egyik központi helyszíne a romtemplom és környéke. Játszik a  Soltis színház (Fotó: Benkő Sándor)



A színházi helyszínnek ideális romtemplomnál szombaton 16 órakor lép föl a celli Soltis Lajos Színház, a Csalóka Péter című Weöres Sándor-mesejátékkal, amely Ecsedi Erzsébet rendezésében a felnőtteknek is szól. A mesejátékkal párhuzamosan "vidám gyerekprogramok" kezdődnek a romtemplom környezetében: lesz rajzverseny, origami (japános papírhajtogatás), arcfestés, körömfestés, gyöngyfűzés.

Délután négytől este hétig tart a "Paci-party" is: lovaglás gyerekeknek, illetve sétakocsikázás. Közben 18 órakor a balatonboglári evangélikus gyülekezetének gospelkórusa lép föl, 19 órakor kezdődik a Soltis színház Hamupipőke-előadása, 20-tól 24 óráig: utcabál a Tequila zenekarral. 

Kilenctől a sztárvendégé, Oláh Gergőé a színpad: ő a 2012-es X-Faktor győztese. Itt üdvözli a vendégeket az esemény fővédnöke, Fehér László polgármester. Vasárnap 15 órától 18 óráig tart a családi délután az evangélikus templom kertjében, gyerekprogrammal, 15 órától a Berzsenyi Táncszínház (Pite és társai) bemutatójával, a Tücsök bábcsoport tánciskolájával  és az Ultraviolák strucc-show-jával, rockkal és dívákkal (ez utóbbiak a Pápai Musical Stúdió színeiben érkeznek a Dömölki Napokra). Közben mindkét helyszínen kinyit a "dömölki falatozó és kortyoló" is.

 

 

 

 

Június 9-én (vasárnap) 19 órakor orgonahangverseny  kezdődik az evangélikus templomban Finta Gergely orgonaművész, a Hittudományi Egyetem docense  és a helybeli Liszt Ferenc Vegyeskar közreműködésével, Süle Ferenc vezényletével. Ez lesz az első Dömölki Napok záró eseménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!