Hírek

2013.06.07. 16:19

Mentők napja

Az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 65. évfordulója alkalmából nyílt napot és mentési bemutatót rendeztek Szentgotthárd mentőállomásán.

Simon Erzsébet

A második világháború után nem sokkal, 1948-ban, 65 esztendeje  alakult meg Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, az Országos Mentőszolgálat. A jubileum kapcsán dr. Lórántfy Mária, az OMSZ nyugat-dunántúli régiójának megbízott orvos-igazgatója mondott köszöntőt pénteken a szentgotthárdi mentőállomáson, ahol nyílt napot és mentési bemutatót is tartottak az egész napos programon.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a mentők munkájába, megismerhették a kivonuló mentőgépkocsikat, azok mentéstechnikai eszközeit, valamint egyéb elsősegélynyújtási és oktatási eszközöket. Mentéstörténeti relikviák is láthatók voltak egy villámkiállításon, s bemutatkozott az Osztrák Vöröskereszt jennersdorfi mentőállomása.



Szentgotthárdon 1965. október 1-jén létesült a mentőállomás egy 24 órás mentőgépkocsival. Ma már folyamatos a szolgálat egy 24 órás esetkocsival  és 24 órás mentőkocsival.   Az állomáson 26-an dolgoznak, mentőtisztek, ápolók, gépkocsivezetők, orvos, és sürgősségi szakorvos is van.

A mentők nyílt napján egészségügyi fejlesztésekről is szó esett. Az OMSZ projektirodájának kommunikációs munkacsoportja beszámolt arról az uniós támogatású országos projektről, amelynek révén dinamizálják a szentgotthárdi mentőállomást is. Ezzel  elsősorban a kivonulás gyorsítását segítik elő új, önműködő kapuk beépítésével, de szempont az üzemeltetési költségek csökkentése is.





Így korszerűsítik a mentőállomás fűtésrendszerét, nyílászárókat cserélnek, a garázsba szénmonoxid-riasztót szerelnek, kialakítanak fekete-fehér öltözőket, mentőgépkocsi-mosót, megoldják az épület külső szigetelését, s várhatóan kihasználják az alternatív energiaforrások lehetőségeit. Az építészeti munkák közbeszerzési eljárásai várhatóan az év második felében elindulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!