Hírek

2013.06.17. 19:24

Több funkciós építmény magasodik Körmenden

Körmend - Évek óta változásban leledzik a vasútállomás és környéke. Legtovább a nosztalgiázásra kiválóan alkalmas, fából készült felüljáró bírta, aztán azt is elbontották. Helyette több funkciós építmény magasodik.

Kozma Gábor

Az új gyalogos felüljáró 236 millió forintba kerül, és a korábbi „fapadosnál” jóval több funkciót kell ellátnia. Így például rácsatlakozik az új autóbusz-pályaudvarra, ahonnét pár méternyire van az állomás. Másrészt összeköti a városnegyedeket, így megoldódhat a vasúton túliak régi gondja. Azaz nem kell kerülni, ha valaki Egyházasrádóc felől, a régi főúton érkezik a városba, vagy ezen a részen lakik. Ugyancsak az előnyök között említhető maga a szerkezet, amely már most impozáns és új városképi elemmé válhat. Az sem mellékes, hogy ígéret van a folytatásra, jelesül a hosszabbításra is. Ha ez megvalósul, akkor a város északi részén élők, illetve az utazó közönség nem csak az autóbusz-pályaudvarig mehet, hanem azon túl is. Vagyis a Vasútmellék utca felett egészen a Kossuth Lajos utca és a Vasútmellék utca sarkáig. Mindezen munkálatok márciusban indultak, kivitelező a Közgép Zrt. A beruházás gazdája, vagyis a pályázó a GYSEV Zrt, amely már eddig is jelentős fejlesztéseket valósított meg a városban.

Látványos és egyben impozáns, amint a Közgép dolgozói felhúzzák a felüljáró nagy tartóoszlopait. Fotó: Szendi Péter

– Elmondható, hogy a vasúttársaság szerves részévé vált a körmendi fejlesztéseknek – emelte ki Bebes István polgármester a felüljáró építés kapcsán. – Itt több száz millió forintos fejlesztésekről van szó, a GYSEV ezt Körmendre hozta. Tudom, hogy sokan hiányolták a felüljárót akkor, amikor elbontották a villamos vezetékek miatt. De most úgy vélem, mindenkit kárpótol a vasút és mi is gazdagodunk a beruházás által. Papp László, a Vasi Volán és a nyugati térség Volán vállalatainak vezérigazgatója, aki az új autóbusz-pályaudvart a közösségi közlekedés egyik modelljének tartja, pedig azt mondta: a felüljáró minden utazási formát összeköt, kivéve a repülést. – A továbbiakban kerékpártárolók is létesülnek, így komplex közlekedési rendszerről beszélhetünk – tette hozzá a vezető, aki körmendi származású.

A felüljáró azonban nem csak látványos, hanem praktikus és kényelmes is lesz. A járófelületet télen fűtik majd, így nem áll fenn csúszásveszély. Egy liftet is felszerelnek, tehát széles kör használhatja az építményt. S hogy a rosszfiúk se telepedjenek meg itt, a közbiztonságot szolgáló kamerarendszert is felszerelnek. A munkálatok alatt a 3-5 vágány közötti peront le kell zárni, ugyanígy a buszállomás egy részét is.

Teljesen átalakul a vasútállomás és környéke. Az építményt felújították, elnyerte az utasok tetszését. Az autóbusz-pályaudvarra hűsítő zöldeket várnak, amúgy mindenben az utazókat szolgálja. Most jön a felüljáró, amely új közlekedési pontként is működik. A városnak ezen része valóban újjászületik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!