Hírek

2013.08.26. 10:16

Gumibot és testi kényszer a Savarián (videóval)

Testi kényszert alkalmaztak rendőrök a Savaria Történelmi Karnevál helyszínén vasárnapra virradó éjszaka.

MTI

A rendőri fellépés egy, az internetre is felkerült videón látható. A rendőrség az írásban feltett kérdésekre későbbre ígért választ.

Szombathely belvárosában a múlt hétvégén húsz helyszínen több mint 250 rendezvény zajlott, a karneváli események többsége szabadtéri volt. A szervezők korábbi közlése szerint a karneválozók száma megközelítette a százezret. 

A videón az látható, hogy a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok utcazenéltek, konga dobon játszottak, néhányan táncoltak. Egyelőre tisztázatlan, hogy emiatt, vagy más miatt volt-e szükség az intézkedésre.     

A helyszínre érkező rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadnak, földre visznek, majd megbilincselnek néhány fiatalt, később elvezetik őket a helyszínről. A karneválozók közül többen nemtetszésüket fejezik ki a rendőri intézkedés miatt, bekiabálások és fütyülés, majd ütemes taps hallatszik a felvételen. 

Az MTI megkeresésére eddig sem a rendőrség, sem pedig a karnevál szervezői nem nyilatkoztak az esetről, a rendőrség az írásban feltett kérdésekre későbbre ígért választ.

A Nyugat.hu internetes portál úgy tudja, a spontán utcazenészeknek nem volt területfoglalási engedélyük. Állítólag ezt kifogásolták a szervezők, a rendőrök pedig ennek nyomán felszólították a fiatalokat, hagyják abba produkciójukat.


A szervezők sajnálkozásukat fejezték ki a rendőrségi intézkedés miatt


A Savaria Történelmi Karnevál szervezői sajnálattal értesültek arról, hogy vasárnapra virradóra a Borok utcája területén rendőrségi intézkedés történt - közölték közleményükben a szervezők.

"Az intézkedés jogosságának, és mértékének megítélése a rendőrség hatáskörébe tartozik" - zárul a kétmondatos közlemény. 


Az Együtt-PM magyarázatot kér a Belügyminisztériumtól


Az Együtt-PM felszólítja a Belügyminisztériumot, mihamarabb adjon magyarázatot a hétvégi, a szombathelyi Savaria karneválon történt brutális rendőri intézkedésre - közölte Dorosz Dávid, a párt független országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-vel.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy amíg a bíróság által betiltott Magyar Gárda rendőri kísérettel vonulhat az utcákon, addig a rendőrség felesleges akciókkal pocsékolja az erő- és pénzforrásokat - olvasható a közleményben. 

Mindennek kapcsán a szakpolitikus emlékeztet a nagyobbik kormánypárt választási ígéreteire, miszerint: "soha nem történhet meg többé, hogy politikai parancsra a magyar rendőrség békés, törvénytisztelő emberekre támadjon", illetve Pintér Sándor azt mondta, "két hét alatt rendet tesz". 

Ezzel szemben a rendőrök ártatlan embereket bántalmaznak és aláznak meg rendőri intézkedés címén, vagyis a Fidesz ismét hazudott, ami felemészti a közbiztonságot - fűzte hozzá az ellenzéki politikus. 

A képviselő azt írta: "a hétvégi Savaria karneválon történt brutális intézkedés az utóbbi hetek rendőri munkavégzésének megkoronázása. Az izsáki gyilkosság, a fokozott ellenőrzés és az azonos nemű, csókolózó pár esete után, a rendőrök most egy fiatal lányt, majd a védelmére siető fiút bántalmazták".

Igazgató: a hajnali utcazene nem volt része a programnak

A Savaria Történelmi Karnevál igazgatója szerint a rendőrség által vasárnapra virradóra elvezetett fiatalok ugyan karneváli területen zenéltek, de arra nem volt engedélyük, a kora hajnali utcazene nem volt része a hivatalos programnak.

Szommer Ildikó közölte: a fiatalok hajnali fél négykor doboltak, táncoltak, hangoskodtak az egyik helyszínen, emiatt a karnevál szervezőihez és a rendőrséghez is több lakossági bejelentés érkezett. A rendezvénytartási engedélyeket szem előtt tartó szervezők és később a kiérkező rendőrök is hiába kérték a fiatalokat, hogy hagyjanak fel a dobolással - fűzte hozzá.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karneválért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nem egyedi esetről van szó, az érintett fiatalokat hasonló okok miatt már korábban is figyelmeztették. Közlése szerint az eset előtt személyesen kérte őket arra, hogy ezúttal ne doboljanak, ne zavarják a belváros lakosainak nyugalmát.

"Felajánlottam nekik, hogy jövőre lépjenek fel a karnevál hivatalos programjában valamelyik színpadon, meg is ígérték, hogy idén nem lesz rendzavarás" - mondta. Az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint szomorú, hogy az európai hírű, többnapos históriás rendezvényhez, amelyen emberek tízezrei szórakoztak gondtalanul, az idén egy ilyen történet kapcsolódik.

A rendőrség az esetről a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel vasárnapra virradóra a szombathelyi Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után az ügyben szabálysértési eljárást indított.

A hétfő délutáni közleményben azt írták: az előállítottak közül hárman, egy kongadobegyüttes tagjai engedély nélkül szórakoztatták a karnevál résztvevőit. A Savaria karnevál főszervezői már múlt pénteken figyelmeztették a zenészeket, hogy tevékenységüket csak engedély birtokában gyakorolhatják, de ők ezzel nem rendelkeztek.

Hozzáfűzték: a zenészek ígéretet tettek arra, hogy beszerzik a szükséges papírokat, s tevékenységükkel addig felhagynak. Ezzel ellentétben a rendezvény helyszínén vasárnap hajnalban ismét "felléptek". A szervezők a megismételt, sikertelen felszólításuk után rendőri intézkedést kértek.

A tájékoztatás szerint a rendőrök vasárnapra virradóra jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás szabálysértés folytatása miatt előállították a zenészeket és még további négy embert. Az előállítottak a rendőri intézkedéssel kapcsolatban nem éltek panasszal, sérülést nem szenvedtek el.

Az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézkedést végrehajtó rendőrök a szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak - írták a rendőrségi közleményben.

A rendőri fellépésről felkerült az internetre egy videofelvétel, amelyen az látható: a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok zenélnek, kongadobon játszanak, néhányan táncolnak. A helyszínre érkező rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!