Hírek

2013.09.12. 11:30

A turisztikai vonzerőt növelnék Őriszentpéteren

Több olyan pályázat elbírálására is várnak, melyek a város szépségét, turisztikai vonzerejét emelnék, illetve költségmegtakarítást jelentenének.

Bajdó Bettina

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta, hogy több pályázatot is beadtak az elmúlt hónapokban, ezek eredményeit most várják.

- Elodázhatatlanná vált a tűzoltószertárunk felújítása - folytatta a polgármester. - Az úgynevezett Sárga ház után ez egyetlen olyan középületünk, melynek a felújítását mindenképpen el kell végeznünk. Most sikerült egy Leader-pályázatot találni, ha pozitív lesz az elbírálás, akkor 2014-ben elkészülhetünk az épület felújításával, amely végre méltó módon szolgálhatja ki a településünk és térségünk érdekében tevékenykedő tűzoltókat. Fontos lenne a tető és a nyílászárók cseréje, valamint a fűtési rendszert is korszerűsítenünk kellene. Ez 12 millió forintba kerülne. A pályázat eredményét szeptember végén, október elején tudhatjuk meg.

Az Őrségi Vásár kapcsán pályázatot nyújtottak be, ha sikerrel járnak, lesznek fedett pavilonok (Fotó: Szendi Péter)

Ha minden jól megy, akkor egy másik pályázat is célba ér, melyet az ifjúsági egyesület adott be. A művelődési ház oldalszárnyában szeretnének egy konditermet kialakítani. A beruházás során épületi átalakításra is szükség lenne, s eszközöket is be kell szerezni. A 60 négyzetméteres területen a fiatalok régi vágya válhatna valóra.

- Nemrég pályázatot adtunk be egy kaland park kialakítására, ezzel együtt a parkerdő rehabilitációjára - tette hozzá Őr Zoltán. - Sok minden megvalósulhatna a beruházás során. Lenne például drótkötélpálya, s olyan elemek, melyeknél fontos az egyensúlyérzék. Ha megvalósul, akkor turisztikai attrakció is válhatna belőle.

Az Őrségi Vásár kapcsán is pályázatot nyújtott be a város, mégpedig fedett pavilonok beszerzésére. A helyi termelői piac továbbfejlesztését ugyancsak szívügyüknek tekintik a városban. Szombatonként egyre több árus és vásárló látogat el a piacra, most már húsz felett van a termékeiket kínálók száma. A városban azt szeretnék, ha minél előbb megvalósulna a piac téliesítése. Leader-pályázat útján, 100 százalékos finanszírozás mellett szeretnének egy egységes, tájba illő arculattal rendelkező pavilonrendszer elkészítésével időjárás-biztossá tenni a piac működését a tavaszi, nyári és kora őszi időszakra. Nyolc téliesített és húsz nyári pavilonnal szeretnék tovább működtetni a termelői piacot. Ha ez megvalósulhatna, akkor a pavilonokat nemcsak a termelői piacon használhatnák majd, hanem bármilyen rendezvényen hasznát tudnák venni. Sokat már nem kell várniuk az eredményre, ugyanis legkésőbb október elején kiderülhet, hogy megkapják-e rá a szükséges fedezetet.

 

A Környezet és Energia Operatív Programnak köszönhetően 45,3 millió forint támogatást nyertek az iskola, az óvoda, a művelődési ház és a önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítésére. A napelemek segítségével történő villamos áram-termelés a költségcsökkentésben fog majd jelentkezni. Már csak egy engedélyre várnak, így hamarosan megvalósulhat a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!